Google gaat fitness data verzamelen met Google Fit

Het mocht geen verrassing zijn dat Google Fit er zou komen, het was alleen de vraag of het gezondheidsplatform al tijdens de keynote op Google I/O zou worden aangekondigd. Dat bleek het geval en dus zagen we gisteren de eerste beelden van Google Fit als onderdeel van de volgende versie van Android.

Dat de Amerikaanse internetgigant werkte aan een concurrent van Apple’s HealthKit was al lang geen geheim meer, maar de exacte invulling was natuurlijk nog even afwachten. Maar ook daar lijkt er veel overeen te komen met de inzet van de concurrent.

Google Fit is een platform, bestaande uit een set APIs en een centrale plek waar data wordt opgeslagen. Ontwikkelaars van apps rondom fitness, gezondheid en voeding kunnen gebruik maken van de API’s om hun data te laten bundelen met andere apps. In hun preview liet Google een voorbeeld zien met Noom, die data over voeding kon halen uit een andere app gekoppeld aan het Fit-platform.

google-fit

Onder de merken waar Google nu al mee werkt vinden we namens als LG, RunKeeper, RunTastic, Adidas, Nike en Motorola. Opvallend genoeg sprak men tijdens de presentatie breed over de integratie van “wearables”, maar lag de nadruk toch vooral op Nike’s Fuel-systeem.

Er is nog veel onduidelijk rond de exacte invulling van Google Fit, maar wat mij direct opvalt is de sterke focus van De Grote G op ‘fitness’ in tegenstelling tot Apple’s ‘gezondheid’. Waar HealthKit gedemonstreerd werd met diverse medische partijen aan de zijlijn, zien we bij Google Fit vooral sport apps.

Het ontwikkelplatform voor Google Fit moeten binnen enkele weken beschikbaar komen voor programmeurs.