Google verwijdert rechts sociaal netwerk Gab uit Play Store

Google heeft het rechtse sociale netwerk Gab uit de Play Store verwijderd. Dat meldt het bedrijf achter het platform op Twitter. Volgens het bericht is het sociale netwerk verwijderd omdat het platform in strijd is met de algemene voorwaarden, specifiek haatzaaien.

Gab is een alternatief sociaal netwerk dat met name wordt gebruikt door rechtse en extreemrechtse mensen. Het platform omschrijft zichzelf als een ‘advertentievrij sociaal netwerk voor makers die geloven in vrijheid van meningsuiting, individuele vrijheid en vrij verkeer van informatie online’.

Het logo van het platform is een kikker, een verwijzing naar de meme Pepe the Frog. Het plaatje is symbool geworden voor de extreemrechtse racistische beweging in de Verenigde Staten.

Apple

Gab probeerde in 2016 al toe te treden tot de App Store van Apple. Het bedrijf heeft de app van het sociale medium echter meerdere malen afgewezen. In januari noemde het sociale netwerk de beslissing van Apple hypocriet. Het argument: gebruikers van andere – wel toegestane – sociale media plaatsen ook berichten die tegen de regels zijn.

“We weigeren te zwichten voor deze zakelijke censuur en zullen de vrijheid van meningsuiting verdedigen”, schreef Gab begin dit jaar over de beslissing van Apple. “Tot die tijd kan Gab altijd bereikt worden via mobiele browsers en binnenkort via Android-apparaten, die niet geblokkeerd worden door een monopolistische muur van dubbele standaarden.”

Daar denkt Google nu dus anders over.