Google geeft meer keuze bij beluisteren Assistent-opnames door mensen

Google-Assistent

De Google Assistent neemt je spraakopdrachten op, en die opnames kunnen beluisterd worden door mensen om de spraakassistent te verbeteren. Dat werd in juli duidelijk. Probleem was echter dat dit lang niet voor iedereen duidelijk was. Het beluisteren van de opnames werd gepauzeerd om hier onderzoek naar te doen. En nu heeft Google wat updates doorgevoerd.

Google maakte bij het pauzeren van het programma al duidelijk dat het dit deed om te onderzoeken hoe het duidelijker kan maken wat het met je gegevens en spraakopdrachten doet. In een blogbericht maakt het bedrijf duidelijk dat het een aantal maatregelen heeft genomen naar aanleiding van dat onderzoek.

Allereerst heeft Google aangekondigd dat het automatisch meer audiogegevens gaat verwijderen. Audio werd al automatisch verwijderd als de Assistent zich realiseerde dat het per ongeluk geactiveerd was, bijvoorbeeld omdat de spraakassistent ten onrechte dacht dat je “OK, Google” zei.

Google gaat nu meer aandacht aan deze functie geven, door extra maatregelen te implementeren om de activaties die per ongeluk gaan beter te identificeren. Ook kun je binnenkort in gaan stellen hoe gevoelig de apparaten met de Google Assistent moeten zijn voor “Hey, Google” en “OK, Google”. Daardoor moet je meer controle krijgen over de niet-bedoelde activaties.

Meer privacybescherming

Ook zet Google hoger in op privacy. Allereerst wordt het beleid geüpdate om de hoeveelheid audiogegevens die het bedrijf opslaat flink te verminderen. Binnenkort wordt ook het overgrote deel van de audio die ouder is dan een paar maanden automatisch verwijderd.

Het overgrote deel van de data van mensen die aangeven dat ze niet mee willen werken aan het project waarbij audio wordt beluisterd door mensen, wordt sowieso al verwijderd.

De audio-opnames van mensen die wel meedoen aan het programma, werden in het verleden al niet aan gebruikersaccounts gekoppeld. Ook wordt alleen naar een klein stukje van de spraakopdracht geluisterd. Daardoor moet de privacy van gebruikers gewaarborgd worden. “In de toekomst voegen we meer security-beschermingen toe aan dit proces, waaronder een extra laag privacy-filters”, aldus Google.

Audio wordt niet automatisch bewaard

Google benadrukt tot slot dat audio nooit automatisch werd bewaard. Dit was altijd alleen al het geval als je aan had gegeven dat je mee wilde doen aan het programma. Dat blijft ook nu het geval. Gebruikers waren echter altijd automatisch aangemeld voor het programma.

Google gaat de instellingen nu updaten om beter aan te geven dat als je je aanmeld voor het programma, mensen naar de audio-opnames kunnen luisteren om de Assistent te verbeteren. Ben je een bestaande gebruiker, dan kun je de instelling bekijken en je voorkeur aangeven voordat het programma weer doorgaat.

Wanneer Google weer naar de audio-opnames gaat luisteren, is nog onbekend.