‘Snapchat doet boekje open bij FTC over Facebooks agressieve praktijken’

Snapchat

Facebook heeft jarenlang allerlei functies van Snapchat en andere concurrenten gestolen, en geïmplementeerd in zijn eigen apps. Het meest bekende voorbeeld daarvan is natuurlijk de Story; content die binnen 24 uur weer verdwijnt. Maar de concurrenten zijn het nu blijkbaar zat. Bij de FTC zouden ze een boekje open doen over de social media-gigant.

Onder meer Snapchat is volgens ingewijden van The Wall Street Journal in gesprek met de Amerikaanse waakhond Federal Trade Commission (FTC). Die gesprekken zijn onderdeel van het grotere mededingingsonderzoek naar de zakelijke praktijken van Facebook.

Volgens de ingewijden heeft het juridische team van Snap, het moederbedrijf van Snapchat, jarenlang een dossier bijgehouden over hoe Facebook zijn concurrentie probeerde te dwarsbomen. Die documenten hebben de toepasselijke naam Project Voldemort gekregen.

In Project Voldemort is bijvoorbeeld te lezen hoe het sociale medium stappen nam die volgens Snap-topmensen een dreiging waren om de zaken van Snap te dwarsbomen. Populaire influencers werden bijvoorbeeld ontmoedigd om hun Snapchat-account te benoemen bij hun accounts op Facebook-dochter Instagram, aldus ingewijden. Ook vermoeden topmensen dat Instagram voorkwam dat content van Snap trending werd op zijn app.

Andere concurrenten

Natuurlijk praat de FTC niet alleen met Snapchat. De waakhond heeft volgens de bronnen contact gelegd met tientallen topmensen van tech-bedrijven en app-ontwikkelaars. Ook wordt gesproken met topmensen van startups die ten onder gingen toen ze de toegang tot Facebooks platform verloren, en met oprichters die hun bedrijven aan Facebook verkochten.

Al die gesprekken gaan over de agressieve groeitactieken van de social media-gigant. Daarmee lijkt het er op dat de FTC een beeld probeert te vormen van een “mogelijk gedragspatroon om concurrentie voor de belangrijkste zaken van Facebook te voorkomen, stelt senior adviser Gene Kimmelman van consumentengroep Public Knowledge tegenover The Wall Street Journal.

Foto: Shutterstock.com