Google is nu officieel gestopt met ontwikkeling Chinese zoekmachine

Google Search

Project Dragonfly, Google’s initiatief om een Chinese zoekmachine te maken, heeft de afgelopen jaren flink wat kritiek gehad, zelfs van zijn eigen werknemers. Nu stelt het bedrijf dat het project stop is gezet, schrijft BuzzFeed. Maar dat is niet per se voorgoed.

De vicepresident van publiek beleid bij Google, Karan Bhatia, zei deze week tijdens een hoorzitting in het Amerikaanse Senaat dat het project is stopgezet. Daarmee reageerde hij op een serie vragen van de Republikeinse Senator Josh Hawley over de zaken van Google met China.

Project Dragonfly was een project waarbij Google een gecensureerde zoek-app maakte voor de Chinese markt. Je krijgt met deze app dus niet alle informatie te zien die beschikbaar is als je een zoekopdracht doet. Daarnaast werden telefoonnummers van gebruikers aan zoekopdrachten gekoppeld, zodat de Chinese overheid de zoekopdrachten kan monitoren.

In augustus vorig jaar werd het project bekend en ontdekten ook Google-werknemers dat het project bestond. Zij hadden echter kritiek: “We zijn tegen technologieën die de machtigen helpen bij het onderdrukken van kwetsbare mensen, ongeacht waar ze zijn.” De werknemers eisten in een brief dat het project werd stopgezet.

Weinig nieuwe ontwikkelingen

Het is nu voor het eerst dat iemand van Google stelt dat Project Dragonfly echt stop is gezet. De internetgigant zelf zegt echter dat dit geen nieuwe ontwikkeling is.

Een woordvoerder van het bedrijf wijst naar een bericht uit maart in The Verge, waarin Google stelt dat het geen plannen heeft om Search in China te lanceren en dat er niet aan zo’n project gewerkt wordt. “Teamleden zijn naar nieuwe projecten verplaatst.”

De woordvoerder herhaalde die verklaring toen gevraagd werd of het stopzetten van het project ook betekent dat er in de toekomst geen gecensureerde zoek-app komt in China.

Foto: Shutterstock.com