Google komt met virtual-reality-bril Daydream View

Google Daydream View

Google brengt een eigen virtual-reality-bril op de markt, als onderdeel van het eigen VR-platform Daydream. De bril heet Daydream View en werkt samen met Google’s Pixel-smartphone.

Het eerst dat opvalt aan de bril is dat hij gemaakt is van stof, in plaats van van plastic. Volgens Google is hij daardoor comfortabeler om te dragen en is hij tevens lichter dan andere brillen. Daarnaast heeft het bedrijf veel moeite gedaan om het gebruik zo simpel mogelijk maken. Je stopt je smartphone erin, zet hem op en hij werkt. Je hoeft niet eerst een app te openen op je telefoon of de lenzen scherp te stellen. Verder is hij zo ontworpen dat hij ook voor brildragers zonder problemen te gebruiken is.

Daydream View wordt geleverd met een controller. Deze berg je op in de bril als je hem niet gebruikt. Hij bevat twee knoppen, maar je zult in de praktijk vooral de bewegingsbesturing gebruiken, omdat dat een veel logischere manier is om VR-applicaties te besturen. Dat werkt hetzelfde als bijvoorbeeld de Wii-Mote van Nintendo.

De bril zal in eerste instantie verkrijgbaar zijn in drie kleuren: Snow, Slate en Crimson. De verkoop start in november en de bril gaat 79 dollar kosten in de Verenigde Staten. Of hij ook direct in Nederland beschikbaar zal zijn heeft het bedrijf niet bekendgemaakt.

Google Daydream View

Daydream

Op Google I/O kondigde Google het VR-platform Daydream al aan. Het bestaat uit speciale onderdelen binnen Android voor VR-applicaties en een eisenpakket voor de hardware van Android-smartphones die geschikt zijn voor virtual reality (Daydream-Google). Sinds die aankondiging heeft Google samen met partners hard gewerkt aan applicaties voor virtual reality. Er zijn zowel games als meer educatieve applicaties beschikbaar. Daarnaast heeft Google zijn Google Streetview en YouTube ook in virtual reality te bekijken.

Een aantal applicaties zal direct bij de lancering van Daydream View beschikbaar zijn, maar de komende tijd zullen er vervolgens honderden volgen. Daarnaast is de bedoeling dat andere fabrikanten de komende tijd smartphones die Daydream kunnen gebruiken en daarbij een bijbehorende VR-bril uitbrengen. Google zelf heeft de primeur.