Google gaat de concurrentie aan met Apple en Samsung met eigen Pixel-smartphones

Google Pixel

Google heeft zojuist zijn nieuwste smartphones gepresenteerd: de Pixel en de Pixel XL. Het is de eerste telefoon die Google zelf ontworpen en gefabriceerd heeft. De telefoons draaien uiteraard op het besturingssysteem Android Nougat.

Beide telefoons hebben een Qualcomm Snapdragen 821-processor, 4GB aan RAM-geheugen. De Pixel en Pixel XL bevatten de traditionele hoofdtelefoonaansluiting van 3,5 millimeter, iets wat Google graag benadrukte nadat Apple deze verwijderde in de iPhone 7. Volgens Google kan de batterij binnen een kwartier opgeladen worden. Je hebt dan genoeg energie om 7 uur vooruit te kunnen. Daarnaast levert Google een kabeltje mee om makkelijk bestanden over te dragen van de ene telefoon naar de andere, ook vanaf de iPhone.

Google claimt dat de camera in zijn toestellen de beste smartphone-camera ooit is. Hij zou beter zijn dan de camera in de iPhone 7 en die in de Samsung Galaxy S7. Of dat in de praktijk zo is, is afwachten. Google heeft in ieder geval allerlei slimme softwaretrucjes toegepast zodat je de perfecte foto maakt. Zo zijn al je foto’s automatisch HDR-foto’s met diepere kleuren en kiest het toestel automatisch de beste foto uit een reeks als je een bewegend object fotografeert. Bij het maken van video zorgt de software bijvoorbeeld voor automatische beeldstabilisatie.

De Pixel-toestellen zijn te krijgen met 32 of 128 GB aan opslagcapaciteit. Google belooft daarnaast dat bezitters van een Pixel gratis onbeperkte opslag krijgen in Google Photos. Daarmee kun je alle foto’s in hun originele resolutie bewaren zonder je zorgen te maken over de opslagcapaciteit van je telefoon.

De virtuele assistent van Google, Google Assistent, zit ook automatisch in de telefoon ingebakken. De slimme assistent is op te roepen door de homebutton in te drukken of door ‘OK Google’ zeggen. Google Assistent is beschikbaar vanaf je homescreen, maar werkt ook binnen apps.

Pixel XL

Het verschil tussen de telefoons zit hem voornamelijk in de grootte en de accu’s. De Pixel heeft een scherm van 5 inch en een batterij van 2770 mAh. De Pixel XL (5,5 inch) heeft een batterij van 3450 mAh.

De telefoon komt in drie kleuren: Quite Black, Very Silver en een gelimiteerde oplage van de kleur Really Blue. De telefoon is te koop vanaf 649 dollar en hij is vanaf nu te bestellen in de Verenigde Staten, Canada, Australië, het Verenigd Koninkrijk en Duitsland. Wanneer de telefoon in Nederland beschikbaar komt en wat die in Europa gaat kosten, is nog niet bekendgemaakt.

schermafbeelding-2016-10-04-om-18-36-13

Nexus

Met de namen Pixel en Pixel XL doet Google afstand van de naam Nexus. Die smartphones werden eerder gemaakt door onder meer Huawei en LG. Door de Pixel helemaal zelf te maken, positioneert Google zich als een bedrijf dat een volledig ecosysteem van hard- en software levert. Het bedrijf zei dat het zich meer wil gaan richten op hardware. Volgens Google vindt innovatie plaats op ‘het snijvlak van hardware en software, met kunstmatige intelligentie in het midden daarvan’. Google doet dat door vanaf nu meer eigen hardwareproducten te maken waarin Google Assistent een belangrijke rol speelt.

Het bedrijf presenteerde op zijn hardware-event ook de VR-bril Daydream View, Google Home, Google Wifi, een de Chromecast Ultra.