Google krijgt boete van Spanje wegens verzamelen van wifi-gegevens

Google

Google heeft een boete van 300.000 euro gekregen van de Spaanse privacytoezichthouder. De internetgigant verzamelde in het vorige decennium stiekem wifi-gegevens via zijn Street View-auto’s. Dat is een schending van de privacywet, meldt El Pais.

De Street View-auto’s moeten vooral foto’s verzamelen, maar scande tussen 2008 en 2010 ook wifi-netwerken. De internetgigant wilde op die manier informatie over de locaties van wifi-netwerken vastleggen. Er werd echter ook data verzameld die over onbeveiligde netwerken werden verstuurd. Google zelf zegt dat dat per ongeluk gebeurde.

Google zegt tegen de Spaanse krant El Pais dat de boete “natuurlijk” wordt voldaan en dat het verzamelen van persoonsgegevens “een fout” was.

Nederland

Ook in Nederland werden er wifi-gegevens verzameld. De Nederlandse privacywaakhond oordeelde eerder al dat het bedrijf in strijd met de wet handelde. Hier werd echter geen boete opgelegd. Wel zou er een dwangsom uitgeschreven worden als er niet gestopt werd met het verzamelen van wifi-gegevens.