Google lanceert eigen besturingssysteem voor smartwatches en wearables: Android Wear

Een mobile OS op een smartwatch, dat gaat niet werken. Die conclusie trok Samsung vorige maand al, toen ze de nieuwe Galaxy Gear en Gear Fit lanceerden die beiden draaien op Tizen in plaats van Android mobile. Gelukkig heeft Google ondertussen niet stil gezeten: Vandaag maakt het bedrijf bekend een nieuw Operating System speciaal voor wearables en smartwatches te lanceren. Het OS zal Android Wear gaan heten.

Het OS is geoptimaliseerd voor weergave op kleine displays en zal onder meer berichten en reminders tonen en simpele apps laten draaien, waaronder veel health en fitness toepassingen.

Goed nieuws is er ook voor Google Glass fans die zich zelf nog niet met een bril, maar wel met een slim horloge zien lopen: De bekende spraakbesturing van Google Glass, die aan te roepen is met het fameuze commando ‘OK Glass’, is straks ook beschikbaar via de smartwatch dankzij Android Wear. In plaats van ‘OK, Glass’ luidt het commando om je smartwatch een opdracht te geven ‘OK, Google’.

In het zojuist gepubliceerde persbericht wordt ook vermeld dat onder meer Motorola, Samsung, LG, HTC en Asus op dit moment al devices in ontwikkeling hebben die zullen gaan draaien op Android Wear. Ook zijn er partnerships met horlogemerk Fossil en chipmakers zoals Qualcomm, Intel, Broadcom, Imagination en Mediatek aangekondigd.

In bovenstaande video alvast een kleine sneak peak van Android Wear. Verwacht wordt dat de eerste devices die op het nieuwe OS draaien dit voorjaar al in de winkel zullen liggen.

android-wear