Google maakt een nieuwe zoekmachine voor het vinden van bruikbare data

Google Dataset Search

Google heeft een geheel nieuwe zoekmachine gemaakt, speciaal voor wetenschappers, journalisten en mensen die van data houden. Het gaat om Dataset Search, waarmee je gemakkelijk data op kunt zoeken. Dat meldt het bedrijf in een blogbericht.

Iedereen die wel eens naar specifieke data heeft gezocht, weet dat dat via Google niet altijd even makkelijk is. Zoek je bijvoorbeeld naar cijfers over het weer, dan krijg je ook talloze nieuwsberichten en achtergrondverhalen te zien. De data zelf vinden blijkt daardoor lastiger dan je mogelijk zou denken.

Richtlijnen

Dataset Search moet dat probleem verhelpen. Het zoekt naar datasets op plekken waar ze geplaatst zijn. Dat kan op een website zijn, maar ook in een digitale bibliotheek. Om het systeem te maken, heeft de internetgigant richtlijnen opgesteld die aanbieders van data kunnen gebruiken om hun data zo te beschrijven dat Google beter begrijpt wat het is.

In die beschrijving komt dan bijvoorbeeld te staan wie de dataset gemaakt heeft, wanneer deze gepubliceerd was en hoe de data verzameld is. De informatie wordt verzameld en vervolgens wordt gekeken waar verschillende versies van dezelfde dataset mogelijk staan. Ook wordt er gezocht naar publicaties die de dataset mogelijk beschrijven of bespreken.

Gebruik

Als gebruiker kun je nu dus referenties vinden naar diverse data. Het gaat momenteel om data in milieu- en sociale wetenschappen, evenals overheidsdata en data die gepubliceerd wordt door nieuwsorganisaties. Hoe meer data er wordt toegevoegd, hoe meer zoekresultaten je gaat krijgen.

Dataset Search is nu als bèta beschikbaar. De zoekmachine werkt al in diverse talen – al geeft Google niet aan om welke het precies gaat. In de toekomst moet er in ieder geval ondersteuning komen voor nog meer talen.

De zoekmachine gebruiken is eenvoudig. Je voert in waar je naar zoekt en het systeem helpt je om de dataset te vinden.