‘Google moet 3 miljard euro boete betalen voor machtsmisbruik in de EU’

Google

De Europese Commissie zou van plan zijn om Google een boete van 3 miljard euro op te leggen, wegens machtsmisbruik. Dat meldt de Britse krant The Telegraph. De boete zou volgende maand definitief moeten worden en is de hoogste mededingingsboete die toen nu toe is uitgedeeld in de EU. Het is 4,6 procent van de jaaromzet van Google in 2015.

De boete zou worden opgelegd omdat Google zijn eigen producten voortrekt in zijn zoekmachine. De Europese Commissie heeft in het bijzonder problemen met het feit dat Google’s eigen prijsvergelijker heel veel meer aandacht krijgt dan concurrerende prijsvergelijkers. Omdat de zoekmachine Google op de Europese markt een aandeel heeft van meer dan 90 procent, vindt de EU dat de andere prijsvergelijkers schade ondervinden doordat Google misbruik maakt van zijn prominente positie.

Google en de Europese Commissie onderhandelen al lange tijd over de aanklachten en Google heeft al enkele aanpassingen doorgevoerd in zijn zoekmachine. Blijkbaar is dat niet genoeg voor de EU en is het ook niet gelukt om tot een verdere schikking te komen. Samen met de boete wordt Google waarschijnlijk ook verplicht verdere aanpassingen in de zoekmachine door te voeren op straffe van een dwangsom.

Ondertussen loopt er alweer een nieuwe zaak tegen Google vanwege het bevoordelen van zijn eigen diensten binnen Android.