De Google Nest Hub is een kruising tussen een slimme speaker en een compact tablet. Maar ook niet helemaal. Hoeveel toegevoegde waarde heeft zo’n schermpje nou eigenlijk in een huis waarin je alles met een spraakassistent wil doen?
Er zijn een aantal redenen waarom ik onverminderd enthousiast ben over de opkomst van spraakassistenten in onze huiskamers of auto’s. Het gebruiksgemak is er daar niet direct een van (daarover later meer) en wat betreft privacy moeten we ook nog even scherp blijven. Maar als ik zie hoe intuïtief vooral de jonge gezinsleden in ons huis bepaalde handelingen uitvoeren zonder daar een smartphone of tablet bij nodig te hebben, kan ik daar heel blij van worden.
De frons op mijn gezicht, ontstaan rond het einde van 2018 toen diverse merken een zogenaamd ‘smart display’ introduceerde, was dus nog niet helemaal verdwenen toen ik aan de slag ging met de Google Nest Hub. De kruising tussen een tablet en een slimme speaker, uitgerust met de (Nederlandse) Google Assistent, leek me een totaal overbodige productcategorie.
Digitaal fotolijstje
In de tweede helft van 2018 schoten ze bij bosjes uit de grond: ‘smart displays’ van Amazon, Lenovo en JBL. Ook Facebook kwam met een eigen versie. Google introduceerde de Google Home Hub voor de Amerikaanse markt, die uiteraard samenwerkt met de eigen Assistent. Nu het smart home merk Nest weer onder de vleugels van Google is gekomen, gaat de ‘Home’-lijn vanaf nu door het leven als ‘Nest’.
En dus is de Google Nest Hub sinds eind mei te koop in Nederland. Qua design wijkt de Nest Hub behoorlijk af van andere smart displays in de markt. Op een positieve manier: zet je de Nest Hub tussen de foto’s in een kast en bezoekers zullen denken dat ze naar een digitaal fotolijstje kijken. Overigens ook een belangrijke functionaliteit van de Hub, die direct je mooiste foto’s via Google Photos kan ophalen en tonen.
Daarbij krijg je ook direct een idee van de indrukwekkende prestaties van het compacte scherm. In alle lichtomstandigheden is het display van de Google Nest Hub goed leesbaar en komen je foto’s tot hun volste recht. Vooral in de avonduren, als het licht wat afneemt, lijkt het alsof je een foto op zachtglanzend fotopapier bekijkt, in plaats van een display.
Om dat effect te bereiken maakt de Nest Hub gebruik van een zogenaamde Ambient EQ, een lichtsensor aan de voorzijde van het display. De sensor leest de lichtwaarden in een kamer uit en past niet alleen de helderheid, maar ook de kleurwarmte en balans van je foto’s aan.
Alleen geluid
Die Ambient EQ-sensor zit overigens op een interessante plek, een plaats op het apparaat waar je bijna vanzelfsprekend een camera zou verwachten. En hoewel – om voor mij onverklaarbare redenen – het merendeel van fabrikanten heeft gekozen om een camera in te bouwen, heeft Google dat niet.
Privacy kunnen we niet opvoeren als argument waarom Google de camera achterwege heeft gelaten. In de grotere variant (je raadt het al: de Nest Hub Max) vinden we namelijk wel een camera. Maar gezien het veelzijdige ontwerp van de Hub is de kans groot dat je hem inzet op plekken waar een camera helemaal niet logisch is, dus de focus op alleen geluid is prima te begrijpen.
Het geluid van de Nest Hub is prima voor kort luisterwerk of een snel belletje Deel deze quoteEn dat geluid, dat is verder helemaal prima. De Nest Hub heeft intussen een vaste plek verworven op ons keukeneiland, een prima plek om je te helpen in de keuken en elke ochtend even de samenvattingen van het nieuws voor te laten lezen. Qua geluidskwaliteit zit de slimme speaker een beetje tussen de Home en de Home Mini in. Prima voor het kort werk of een snel belletje via Duo, te weinig om een feestje op te bouwen of je favoriete podcast op af te luisteren.
Wat vanuit het perspectief van privacy niet onbenoemd mag blijven is de fysieke knop op de achterkant van de Nest Hub. Met deze schuif kun je direct de microfoon van de Hub uit- of aanzetten en er zo voor kiezen om bijvoorbeeld tijdens een feestje je Hub te voorzien van oordoppen.
Zichtbare meerwaarde
Tot zover alle lof voor het geluidstechnische gedeelte, maar is je misschien nog altijd niet duidelijk waarom er een scherm nodig is, behalve om mooie foto’s op te kijken.
Toch is er alle reden om enthousiast te zijn over de toevoeging van het display. Daar moet ik overigens wel direct bij vermelden dat voor mij die meerwaarde wordt bepaald door de plek waar je de Hub hebt neergezet.
In mijn geval dus de keuken, waar een snelle blik op de volgende stap van een recept een logisch voorbeeld is. Maar ook de koppeling met bijvoorbeeld Albert Heijn, waarbij je met een snelle stemopdracht een fles olijfolie op je boodschappenlijst kunt zetten en direct visueel kunt checken of het de juiste is, werkt bijzonder prettig.
En dan is er nog de verdere integratie met de andere Nest-producten. Zo kun je direct aan de Assistent vragen om even de beelden te bekijken van de camera’s in je huis of zie je wanneer er aangebeld is op het display van de Hub direct de beelden van de Hello-deurbel.
Geen G Suite ondersteuning
Toch loert er één specifiek, maar daardoor niet minder groot, nadeel. Een nadeel waar de Google Nest Hub overigens niets aan kan doen.
Het is een compleet raadsel waarom Assistent geen G Suite ondersteuning heeft Deel deze quoteOm voor mij compleet onverklaarbare redenen is er namelijk nauwelijks ondersteuning voor zogenaamde G Suite-gebruikers binnen Google Home en Assistent. En dat betekent dat een grote groep potentiële gebruikers, namelijk mensen die voor zakelijke doeleinden gebruik maken van Google’s diensten, geen volledig gebruik kunnen maken van hun slimme assistent en smart home hardware.
Natuurlijk is dat op te lossen door met een ander (gmail-)adres in te loggen, maar het zorgt wel voor kopzorgen bij het koppelen van agenda’s, zoekgeschiedenis en andere accounts.
De uitleg van Google lijkt te liggen in de strekking ‘in je Google Home ben je niet verbonden met je werk’. Maar in een wereld waarin die scheiding er eigenlijk niet meer is, is dat natuurlijk een tikkie ouderwets. Gelukkig is het door Google vrij gemakkelijk op te lossen, het is immers een softwarematige oplossing en dus blijft het een ‘loerend nadeel’, maar niet meer dan dat.
Perfecte aanvulling
Het is onmogelijk om op basis van één review mijn scepsis rond een complete productcategorie weg te nemen. Toch kan ik over de Google Nest Hub niet anders concluderen dan dat het een perfecte aanvulling voor je smart home is.
De Google Nest Hub is een perfecte aanvulling voor je smart home Deel deze quoteVisuele bevestiging van spraakopdrachten, toch even snel met de hand de lampen in de woonkamer dimmen of zien wie er voor de deur staat als de bel gaat, het zijn slechts een paar voorbeelden van momenten waarop het scherm zijn meerwaarde bewijst.
De grootste mits blijft natuurlijk de keus van je stemassistent, maar is de Google Assistent op enige manier dan ook nu al aanwezig in je huis, doe je jezelf geen ongunst met de aanschaf van de Nest Hub.
De Google Nest Hub is in twee kleuren te koop vanaf €129 en is onder andere verkrijgbaar bij Bol.com en Coolblue.