Google Now krijgt minder prioriteit van nieuwe CEO, ontwikkelaars opgestapt

Google Now

Google lijkt intern te worstelen met de slimme dienst Google Now. Twee ontwikkelaars die de dienst hebben ontwikkeld, hebben Google dit voorjaar verlaten en Google’s kersverse CEO Sundar Pichai geeft een stuk minder aandacht aan Now dan zijn voorganger Larry Page. Ondertussen staat Google op het punt de nieuwe dienst Now On Tap binnen Android te lanceren.

Re/code sprak met verschillende bronnen rond het techbedrijf en probeert een reconstructie te maken van het verloop van Google Now binnen Google. De dienst werd in 2012 gelanceerd als een pro-actieve personal assistent die op basis van data notificaties en/of informatie toont. Van de  route naar de eerstvolgende afspraak in je agenda tot bijvoorbeeld wisselkoersen en interessante toeristische attracties als je op vakantie bent. Het was een concreet voorbeeld hoe Google op basis van de data die het heeft steeds meer gemak kan teruggeven aan de gebruiker.

Now was het paradepaardje van CEO Larry Page, die het een belangrijk onderdeel vond van de dienstverlening van zijn bedrijf. Maar terwijl intern werd gediscussieerd over welke afdeling verantwoordelijk is voor Now, bouwden de concurrenten van Google aan dezelfde soort diensten. Onder meer Apple komt dit najaar met ProActive en Microsoft heeft Bing vorige week uitgerust met de mogelijkheid om met één tap informatie op te zoeken over iets wat je ziet in een app. Een functie die vergelijkbaar is met Now On Tap, dat Google uit gaat rollen met Android Marshmallow dit najaar.

De voorsprong en unieke positie die Google had met Now verdwijnt dus langzaam. En ondanks dat Google naar buiten toe zegt dat gebruikers (honderd miljoen per maand, volgens bronnen rond het bedrijf) positief zijn en Now verder doorontwikkeld wordt, geeft Google’s nieuwe CEO Pichai intern andere prioriteiten te hebben. Tegen een oud Google-medewerker dat aan Now werkte zei hij volgens Re/code:

Look, I’ve got a lot on my plate. Chrome and Android are my top priorities. Google Now is not on that. I can’t fight that battle for you.

Het is afwachten hoe de dienst zich verder gaat ontwikkelen het komend jaar. Zeker nu Google hem steeds meer mogelijkheden creëert voor app-ontwikkelaars om hun app te integreren met de dienst, maar het onduidelijk is wat Pichai er verder mee wil.