KLM en Schiphol investeren in Nederlandse internet-of-things-startup Undagrid

De Nederlandse internet-of-things-startup Undagrid die een grote proef heeft gedaan op Schiphol, heeft een flinke investering binnengehaald. Het Mainport Innovation Fund, dat een samenwerking is KLM, Schiphol, Rabobank en TU Delft, stopt geld het bedrijf zodat het sneller kan groeien. Dat schrijft het FDHoeveel het fonds in Undagrid stopt is onbekend. In totaal bestaat het fonds uit 8 miljoen euro, waarvan het bedrijf in totaal 14 investeringen wil doen. De startup is de negende.

Undagrid heeft vanuit een join-venture waar het bedrijf in zit, op Schiphol een test gedaan waarbij 8500 bagagekarren en vliegtuigtrappen werden voorzien van sensoren zodat realtime te zien was, waren deze zich bevonden. Normaal gesproken waren er nog wel eens te weinig op een locatie of waren ze zelfs even kwijt. Door de techniek van Undagrid kon effeciënter gebruik worden gemaakt van het materiaal.

Voor de toekomst ziet directeur Rolf van der Velde nog veel meer mogelijkheden op de luchthaven. Tegenover RTL Z schetst hij zijn toekomstbeeld:

Via een app kan de luchthaven je van dienst zijn: waar is de reiziger, heeft hij vertraging en kunnen we hem een kopje koffie brengen? Ook andere processen gaan verbeteren. Denk aan iets simpels als het schoonmaken van het toilet. In 2020 worden toiletten alleen schoongemaakt als het nodig is: als dat elke tien minuten is, dan is dat zo. Maar misschien is het bij sommige toiletten pas na een uur nodig. Het zijn allemaal innovaties die mogelijk zijn dankzij de Internet of Things.

Daarnaast ziet Undagrid toepassingen van hun technologie in de landbouw, waar boeren via hun technologie actief hun velden en kassen kunnen monitoren op het gebied van bijvoorbeeld temperatuur en vochtigheid. In gebouwen zoals appartementencomplexen kunnen de sensornetwerken van Undagrid worden voor klimaatbeheersing. Sprout maakte eerder een mooi portret van het bedrijf.