Google richt los bedrijf op voor technologie zelfrijdende auto: Waymo

Google’s moederbedrijf Alphabet heeft een nieuw bedrijf opgericht, waar het project voor de ontwikkeling van de zelfrijdende auto onder gaat vallen: Waymo. Het bedrijf gaat zich volledig richten op het ontwikkelen van de techniek voor zelfrijdende vervoersmiddelen.

Of dat betekent dat Google geen eigen auto zonder stuur meer gaat bouwen is onduidelijk. Gisteren kwam dat verhaal naar buiten. Het project zou door de CEO en CFO van Alphabet van koers zijn veranderd en zich enkel nog focussen op de technologie voor zelfrijdende auto’s. Autofabrikanten zouden deze dan kunnen toepassen in hun auto. Iets wat overigens al jaren onderdeel was van Google’s plannen met de zelfrijdende auto.

Of Google’s eigen autootje helemaal gaat verdwijnen heeft Google niet bevestigd. Het feit dat de lancering van Waymo een dag na deze geruchten volgt, maakt het echter zeer aannemelijk dat het klopt.

Uber

John Krafcik, de kersverse CEO van Waymo zegt de missie van het bedrijf om “het veilig en makkelijk te maken voor mensen en dingen om zich te verplaatsen”. Verschillende media, waaronder Bloomberg en The Information, melden dat Waymo van plan is om op korte termijn een taxidienst, vergelijkbaar met Uber, te lanceren.

Daarmee wordt Waymo een directe concurrent van Uber. Een bedrijf dat ook druk bezig met het ontwikkelen van zelfrijdende auto. Sinds een paar maanden rijden er in Pittsburgh zelfrijdende taxi’s van Uber rond. Dat bedrijf heeft al een platform, app en klantenkring. Waymo daarentegen heeft al ruim 3 miljoen kilometer gereden om zijn zelfrijdende auto te trainen.

En dan hebben we natuurlijk Tesla nog. Dat bedrijf is ook druk bezig om zijn auto’s volledig zelfrijdend te maken en wil vervolgens een systeem uitrollen waarmee Tesla-bezitters hun zelfrijdende auto andere mensen kan vervoeren als ze hem zelf niet nodig hebben.