Google stelt nieuwe privacy-regels in voor extensies in Chrome

Google Chrome

De extensies in Google Chrome moeten zich meer bezig gaan houden met jouw privacy. De internetgigant heeft namelijk nieuwe regels ingesteld, schrijft The Verge. Zo moeten de extensies voortaan een “minimum set aan toestemmingen die nodig zijn” gebruiken als er om toegang tot data gevraagd wordt.

Dit betekent vooral dat wanneer iets op meerdere manieren voltooid kan worden, de extensie per se de optie moet kiezen waarbij toegang tot de minst gevoelige hoeveelheid data nodig is. En dat is natuurlijk een stuk beter voor jouw privacy.

Daarnaast moeten extensies voortaan een privacy-beleid plaatsen in de Chrome Web Store. Deze regel bestaat al voor extensies die “persoonlijke en gevoelige gebruikersdata” vereisen, maar wordt uitgebreid naar alle extensies die toegang nodig hebben tot enige vorm van persoonlijke communicatie of content gegenereerd door de gebruiker.

De extensies verschijnen overigens pas in de herfst, dus we moeten nog even wachten tot de wijzigingen van kracht worden. Google heeft ontwikkelaars beloofd negentig dagen voor de regels van kracht worden een bericht te sturen. Extensies die na de ingang van de regels niet aan de eisen voldoen, worden uit de Store verwijderd en uitgeschakeld in browsers.

Google Drive

Niet alleen de Chrome-extensies krijgen meer regels rondom privacy, maar ook cloud-opslagdienst Google Drive krijgt nieuwe eisen. Hierbij gaat het om een nieuw, gelimiteerd beleid voor apps die Google Drive gebruiken. Voortaan mogen die apps niet meer zomaar overal bij, maar krijgen ze alleen toegang tot de specifieke bestanden die ze nodig hebben.

Een aantal apps worden uitgesloten van die regels. Het gaat bijvoorbeeld om backup-diensten en apps die volledige toegang vereisen. Google gaat die apps echter wel eerst onderzoeken, om te zien of ze geen misbruik maken van de toegang.

Foto: Shutterstock.com