‘Google tast diep in de buidel voor Apple: 3 miljard per jaar om op iOS te blijven’

Google zou diep in de buidel tasten om met zijn zoekmachine de standaard te zijn op de iPhone. Volgens Bernstein-analist Toni Sacconaghi betaalt de internetgigant jaarlijks mogelijk wel 3 miljard dollar. Dat zegt hij tegenover CNBC.

Mocht Sacconaghi gelijk hebben, dan is dat bedrag flink gestegen in de afgelopen jaren. Google betaalde in 2014 namelijk nog een miljard dollar per jaar. Maar echte bevestiging is er niet, want Apple maakt die bedragen niet bekend.

Apple zou duidelijk een machtspositie bezitten, als we uitgaan van dit bedrag. Google kan volgens Sacconaghi echter overwegen om de licentiekosten niet langer te betalen. Zou de zoekmachine immers zou populair zijn dat Apple geen alternatief meer heeft, dan zou de iPhone-fabrikant er zelf toch wel voor kiezen om het de standaard te maken. Maar daar moet de internetgigant dan wel overtuigd van zijn, voor het stopt met betalen.

Of ze blijven betalen

Google kan echter ook gewoon blijven betalen. De iOS-apparaten zijn namelijk goed voor ongeveer 50 procent van de inkomsten van de mobiele zoekmachine. 90 procent van de omzet van Google komt vervolgens weer uit die mobiele zoekmachine, dus het levert ze flink wat winst op.