Google toont verrassend prototype zelfrijdende auto zonder pedalen of stuur

Google’s zelfrijdende auto’s zijn dichterbij dan je denkt! Nadat de Amerikaanse overheid vorige week al een hint gaf, heeft Google nu voor het eerst beelden laten vrijgegeven van het officiële prototype van hun zelfrijdende auto’s. Was je intussen enigzins gewend aan het ontwerp van de testvoertuigen? Dan staat je een verrassing te wachten!

De Amerikaanse staat Californië gaf Google vorige week al voorzichtig aan vrij baan om de volgende stap met hun zelfrijdende auto’s te maken, het maakte bekend dat deze nieuwe voertuigen vanaf september 2014 op de openbare weg mogen. Daar hingen echter wel strenge regels aan en die lijken haast wel gemaakt te zijn met Google’s nieuwste prototype in gedachte.

Wie tot voor kort dacht aan het zelfrijdende auto-project van De Grote G dacht vooral aan de zwaar gemodificeerde Toyota Prius. Geen werkbare situatie om de consumentenmarkt mee op te komen, aldus oprichter Sergei Brin. En dus begon het team helemaal opnieuw: “We took a look from the ground up of what a self-driving car would look like”.

En dus is Google’s nieuwe prototype een soort mix van de futuristische ‘pods’ uit science fiction en de karretjes voor kleine kinderen bij de supermarkt. Maar waar die laatste nog voor de schone schijn een stuur heeft,is er in Google’s voertuig geen stuur en geen gas- of rempedaal te vinden. In plaats daarvan is er in de tweezitter meer ruimte voor de passagiers, mogen cupholders natuurlijk niet ontbreken en is er een grote rode alarmknop mocht er iets misgaan.

Die is overigens nog nooit in de praktijk getest, want het prototype heeft vooralsnog geen enkele crash meegemaakt. Mocht dat wel gebeuren, dan is het hele chassis voorzien van een beschermde foam en zijn de ramen niet van glas, maar van een veilig type plastic. Door het aangepaste ontwerp kunnen de laser op het dak beter rondom het gehele voertuig ‘kijken’ en dat zorgt voor meer veiligheid, alsdus Brin.

self-driving-with-no-passengers

Vooralsnog rijdt de auto slechts 40 kilometer per uur, dus de snelweg kun je er niet mee op. Toch verwacht Google in de komende maanden zo’n 100 tot 200 van de prototypes de weg op te sturen in de VS. Als alles gaat volgens plan, zouden de zelfrijdende pods vanaf eind dit jaar aan alle veiligheidseisen van de Amerikaanse overheid kunnen voldoen.

Wat vinden jullie van het design? Schot in de roos of ronduit verschrikkelijk?