Trending 140: Billboard en Twitter lanceren eerste real-time hitlijst

Hoewel we sinds 2005 de downloads van liedjes laten meetellen in onze eigen Mega Top 50, lijkt de lijst met populairste liedjes vaak hopeloos ouderwets. Dat zou tegenwoordig toch gewoon een dagelijkse update kunnen zijn? Volgens de Amerikaanse Billboard wel en dus lanceren zij in samenwerking met Twitter de eerste, ‘officiële’ real-time hitlijst.

Een unieke lijst vraagt om een unieke naam en dus is er in de Verenigde Staten sinds gisteren de ‘Trending 140’, een lijst met 140 liedjes die per minuut wordt bijgewerkt en laat zien welke hit het meest gedeeld wordt op het sociale netwerk in het afgelopen uur. Daarnaast is de lijst te filteren naar meest gedeelde tracks in de afgelopen 24 uur en is er (uiteraard) het ‘klassieke’ weekoverzicht.

De interactieve lijst maakt gebruik van een breed algoritme, waarbij liedjes worden gemeten die gedeeld worden via muziekplatformen als Spotify, Vevo en iTunes en op basis van populaire hashtags als ‘#nowplaying’ of ‘#np’. Daarnaast is er nog een heuristische scan die uitkijkt naar termen als ‘music’, ‘song’, ’track’ en ‘listen’.

Hoewel we nog even moeten afwachten hoe betrouwbaar het systeem is, is het wel een prima voorbeeld van het doorinnoveren van zo’n hitlijst. Maar snel hier in Nederland introduceren dan?

billboard_top_140_twitter