Google-werknemer achter omstreden diversiteitsmemo ontslagen

Een werknemer van Google deelde dit weekend intern een document van tien pagina’s met kritiek op het diversiteitsbeleid van het bedrijf. De memo ging viral en kreeg wereldwijd flink wat kritiek. Volgens Bloomberg is de werknemer die achter de memo zit nu ontslagen.

Dat baseert Bloomberg op een e-mail die de betreffende werknemer zelf stuurde. In de memo zei de schrijver onder meer dat er weinig vrouwen binnen de ontwikkeling van software werken, vanwege biologische verschillen. Vrouwen zouden meer met mensen hebben dan met dingen, aldus de auteur.

Ook vindt hij of zij dat het bedrijf moet stoppen met hun poging om verschillende culturen en geslachten te omarmen, en zich meer moet richten op conservatieve meningen.

Memo van Pichai

Sundar Pichai, CEO van Google, laat in een brief aan de werknemers weten het niet eens te zijn met de memo. “Om te suggereren dat een groep van onze collega’s eigenschappen heeft waardoor ze biologisch gezien minder goed zijn in hun werk, is beledigend en niet oké”, aldus Pichai in de memo. “Het gaat tegen onze basiswaarden en onze gedragscode in.”

Pichai gaat dan ook actie ondernemen, zo schrijft hij. Hij komt eerder terug van een geplande vakantie met zijn familie om op donderdag te vergaderen met zijn collega’s. Tijdens die vergadering worden problemen als “hoe creëren we een omgeving waarin iedereen zich thuis voelt” besproken.

Overigens benadrukt Pichai wel dat iedereen binnen Google zich vrij moet voelen om zijn mening te uiten. “Veel punten die in de memo worden aangehaald – zoals de kritiek op de training van Google en de rol van ideologie op de werkvloer – zijn belangrijke onderwerpen. De auteur had het recht om zijn mening over deze onderwerpen te uiten.”