Softbank CEO twijfelt tussen Uber en concurrent Lyft

Masayoshi Son, CEO van het Japanse telecommunicatiebedrijf Softbank, geeft aan dat hij mogelijk wil investeren in Uber óf Lyft. Enkele weken geleden deed al het gerucht de ronde dat Softbank van plan was aandelen te kopen van Uber. Vandaag reageert de CEO op deze geruchten en hij voegt hier nog iets verrassends aan toe: hij overweegt ook een investering in Uber’s aartsrivaal Lyft.

Moeilijk kiezen

Nadat Softbank onlangs zijn inkomsten bekend maakte, vertelde Son al over de interesse in de Noord-Amerikaanse markt. Naast investeringen in China en Latijns-Amerika geeft Son nu aan dat het bedrijf een nieuwe investering overweegt bij de twee Amerikaanse tech-bedrijven.

“We hebben nog niet besloten hoe, maar de markt in de Verenigde Staten is een erg grote markt – het is de meest belangrijke – dus wij zijn zeker erg geïnteresseerd in deze markt”, vertelt de CEO. Hij geeft ook aan dat hij nog niet weet wat het eindresultaat zal zijn wat betreft zijn overwegingen tussen Uber en Lyft.

Autonoom rijden

Taxi-dienst Lyft boekt tegenwoordig veel succes met maar liefst één miljoen ritten per dag. Hiertegenover staat echter het dalende succes van Uber. Sinds CEO Travis Kalanick zijn vertrek bij het bedrijf aankondigde, heerst er enige onzekerheid over hoe het nu verder gaat met de taxidienst. Toch is concurrent Lyft met een waarde van 7.5 miljard dollar, tegenover de 60 miljard van Uber, nog een aanzienlijk kleiner bedrijf dan Uber. Welk bedrijf de strijd uiteindelijk zal winnen, is dus nog maar de vraag.

Son geeft met deze aankondiging vooral aan dat hij een toekomst ziet in het delen van autoritten. “Dit is de deeleconomie en een van de meest belangrijke industrieën. Ik denk dat de manier waarop mensen dit vervoer gebruiken en de leefstijl tussen vandaag en de komende dertig of vijftig jaar gaan veranderen.” Volgens Son komt de zelfrijdende auto eraan en als het zover is, zal een taxidienst als Uber of Lyft van nog groter belang zijn.