Google-werknemers vragen in brief om stopzetten Chinese zoekmachine

Google Chrome

Werknemers van Google hebben samen met Amnesty International in een brief aan de internetgigant gevraagd om project Dragonfly stop te zetten. Dat project is een gecensureerde zoek-app voor de Chinese markt. Dat meldt Buzzfeed News.

“Onze weerstand tegen Dragonfly draait niet om China: we zijn tegen technologieën die de machtigen helpen bij het onderdrukken van kwetsbare mensen, ongeacht waar ze zijn”, aldus de werknemers in de brief. De werknemers ontdekten het geheime programma in augustus, toen The Intercept het onthulde.

In de tussentijd is er meer informatie over het project naar buitengekomen. Zo zou een prototype van de zoekmachine telefoonnummers van gebruikers koppelen aan zoekopdrachten. De Chinese overheid zou daardoor eenvoudiger zoekopdrachten van burgers kunnen monitoren.

Toen de brief gepubliceerd werd, hadden 12 werknemers van het bedrijf hun naam onder de brief gezet. De werknemers stellen dat ze het bericht updaten met meer ondertekeningen. Op het moment van schrijven hebben honderden mensen hun naam onder de brief gezet.

Reactie Google

Een woordvoeder van Google stelt geen nieuwe reactie te hebben op de brief van de werknemers. Wel werd BuzzFeed News doorverwezen naar een eerdere verklaring.

“We investeren al jaren om Chinese gebruikers te helpen, van het ontwikkelen van Android tot mobiele apps als Google Translate en Files Go en onze  ontwikkelaars-tools. Maar ons werk aan de zoekmachine is onderzoekend geweest en we zijn niet dichtbij de lancering van een zoekproduct in China.”

Foto: Shutterstock.com