Uber krijgt Nederlandse boete van 6 ton wegens verzwijgen hack in 2016

Uber

Uber heeft een boete van 600.000 euro gekregen wegens het verzwijgen van een hack in 2016. Dat meldt RTL Nieuws. Bij de hack lekten gegevens van 57 miljoen Uber-gebruikers, waaronder die van 174.000 Nederlanders. Het lek werd pas in 2017 bekendgemaakt.

De hack zou binnen 72 uur gemeld moeten worden bij de Autoriteit Persoonsgegevens, volgens de toenmalige regels. Maar dat deed het bedrijf dus niet, waardoor het nu een boete krijgt. Die boete wordt ook gegeven omdat gebruikers niet geïnformeerd werden.

Ook in Groot-Brittannië krijgt het bedrijf een boete, daar van de Information Commissioner’s Office. Het gaat om een boete van 385.000 pond. Het bedrijf overtrad daar de Britse Data Protection Act 1998 door de hack te verzwijgen.

Verzwegen hack

Uber besloot in 2016 om de hackers 100.000 dollar te geven om de gegevens te verwijderen en de hack te verzwijgen. Travis Kalanick, de toenmalige directeur, was op de hoogte van de aanval. De huidige CEO, Dara Khosrowshahi, bood vorig jaar zijn excuses aan.

Uber laat tegenover RTL Z weten blij te zijn dat dit hoofdstuk is afgesloten. Het bedrijf gaat dan ook niet in beroep tegen de boete.

Foto: Shutterstock.com