Google werkt met geheim project ‘SkyBender’ aan 5G-internet via drones

Google werkt aan een geheim project genaamd ‘SkyBender’ waarbij er testen zouden worden uitgevoerd met door zonne-energie aangedreven drones die 5G-internet verspreiden. Volgens The Guardian huurt Google hier een enorme loods in New Mexico van het ruimtebedrijf Virgin Galatic voor.

De drones die Google gebruikt voor het project zijn ontwikkeld binnen Project Titan en worden ‘Centaur’ genoemd. De drones worden aangedreven door zonne-energie en het is de bedoeling dat ze 5G-internet gaan verspreiden. Dit wil Google doen door een speciale techniek waarbij millimetergolven worden ingezet. Door gebruik te maken van een hogere frequentie dan gebruikelijk is voor mobiel internet kunnen meerdere GB’s aan data per seconde worden verzonden waardoor er een netwerk kan worden gecreëerd dat zo’n 40 keer sneller is dan het huidige 4G-netwerk.

Door middel van een speciale antenne die op de drone bevestigd wordt, worden deze millimetergolven verspreidt naar gebruikers op de grond. Dit moet eerdere verbindingsproblemen verhelpen die ontstonden door (slechte) weersomstandigheden.

Google wil de drones inzetten om ook moeilijk bereikbare gebieden te kunnen voorzien van internet. Google is echter niet de enige die hier mee bezig is, ook Facebook is onder de naam Internet.org al langer bezig met het testen van op zonne-energie aangedreven drones die internet naar moeilijk bereikbare gebieden kunnen brengen.