Obama wil 4 miljard dollar investeren om informatica op scholen te introduceren

President Oboma wil zo’n 4 miljard dollar investeren om informatica op scholen te introduceren. Dit liet hij in zijn wekelijkse radioprogramma horen, schrijft Re/Code. Volgens Obama sluit het huidige onderwijs niet voldoende aan op de kennis die tegenwoordig nodig is in alledaagse beroepen.

Hij geeft als voorbeeld het werk van een automonteur. Waar automonteurs eerder kennis nodig hadden over het nakijken van het oliepeil, heeft de monteur momenteel voornamelijk kennis nodig over programmeren. Auto’s zijn tegenwoordig namelijk complexe computers die rijden door miljoenen regels code. Niet alleen automonteurs, maar ook verplegers noemt Obama als voorbeeld. Zij moeten verstand hebben van het analyseren van data en moeten elektronische dossiers kunnen beheren.

Informatica is momenteel nog geen verplicht vak, maar hier wil Obama verandering inbrengen door meer dan $4 miljard te investeren. Het opleiden van nieuwe leraren is hierbij een van de grootste uitdagingen laat Brad Smith, voorzitter van Microsoft weten. Met de investering moeten uiteindelijk miljoenen high-tech banen kunnen worden vervuld door goed opgeleid talent.

Ook in Nederland wordt er hard gewerkt om informatica en programmeren te introduceren op scholen door middel van het Techniekpact 2020. In dit programma staan concrete afspraken tussen het bedrijfsleven, onderwijs en de overheid en moet ervoor zorgen dat de aansluiting van het onderwijs op de arbeidsmarkt in de technieksector wordt verbeterd. Hierin staat onder andere dat iedere basisschoolleerling techniek krijgt in het onderwijs