Google wil één centrale manier bieden om met publieke wifi te verbinden

De wereld is bedekt door allerlei openbare Wi-Fi-netwerken, maar geen hiervan werkt hetzelfde. Iedere koffietent gebruikt weer een ander inlogsysteem, waardoor je vaak door allerlei registratiepagina’s en inlogschermen moet klikken. Daar hoopt Google een einde aan te gaan maken. Zij willen met Google Station één grote inlogdienst voor publieke wifi bieden, die iedereen mag gebruiken.

Het zou betekenen dat je altijd met je Google-account op wifi kunt inloggen, waardoor je niet voor iedere horeca-gelegenheid een andere account hoeft te maken. Heel veel zegt Google hier nog niet over, maar volgens Wired wordt er gesproken met internetproviders en hardwarebedrijven om dit een realiteit te maken. Gezien die laatste partij, vermoeden we dat Google wellicht vooraf ingestelde routers voor openbare locaties wil gaan leveren.

Google wil daarmee ook een manier bieden waarop locaties geld met hun wifi kunnen verdienen. Vermoedelijk gebeurt dat in eerste instantie door geld voor internettoegang te vragen, waarna je met een Google-account kunt betalen. Wellicht zijn er echter ook andere mogelijkheden, zoals geld uit advertentie-inkomsten. Daar zegt Google echter nog weinig over.

Op het moment is Google Station alleen actief in India, waar 50 treinstations met het nieuwe systeem werken. Het bedrijf wil op termijn in andere landen ook de diensten aanbieden.