De volgende versie van Android, de tiende om precies te zijn, begint met de letter Q en krijgt allerlei nieuwe functies, gericht op privacy en beveiliging, en digital wellbeing. Ook ondersteunt Q opvouwbare schermen, die nu op de markt beginnen te komen.
Interessant is dat je met Android Q op je uitgevouwen scherm bezig kunt zijn, de telefoon kunt opvouwen, en op het kleine scherm gewoon weer verder kunt gaan met waar je mee bezig was. Android Q is verder in staat om het nieuwe mobiele internet 5G te ondersteunen.
Ook nieuw is de donkere modus van het besturingssysteem, die je aan kunt zetten wanneer je wil. Daarmee worden de lichte dingen in het besturingssysteem donker gemaakt. Daarnaast is er Live Caption, waarmee je automatisch ondertiteling krijgt bij video’s en podcasts die je afspeelt. De ondertiteling verschijnt zelfs bij dingen die je zelf opneemt. De audio en ondertiteling blijft op je telefoon staan, en je hebt geen internet nodig.
Google wil verder meer doen om te zorgen dat je telefoon jouw minder afleid, met een nieuwe modus genaamd Focus Mode. In Focus Mode kun je apps uitschakelen die jou afleiden. Heb je de modus aan staan, dan staan die apps dus uit. Maar je vrienden en familie kunnen je wel gewoon bereiken, mocht er wat zijn. De modus komt deze herfst naar Android Q.
Privacy
Verder is Smart Reply, waarmee Google antwoorden suggereert om te typen, uitgebreid naar alle berichten-apps op Android. Daarbij gaat het ook om apps als Signal. Google zet bovendien hoog in op privacy: bij diverse nieuwe functies verlaat data je telefoon niet langer.
Die privacy-focus zien we ook terug in de 50 functies in Android Q gericht op Q. Zo krijgt privacy een prominente focus in het nieuwe besturingssysteem, en krijg je meer controle krijgen over wat er wel en niet met apps gedeeld wordt en waar ze wel en geen toegang toe hebben. Q geeft je ook meer controle over hoe je locatie gedeeld wordt met een app, bijvoorbeeld alleen als de app gebruikt wordt.
Tot slot heeft Google bekendgemaakt dat het sneller beveiligingsupdates doorvoert. Beveiligingsupdates worden nu in modules opgedeeld, die direct over je netwerk te installeren zijn. En daar hoef je je apparaat niet voor opnieuw op te starten, waardoor de kans groter is dat je ze ook echt installeert.
Google Account
De privacy-focus van Google gaat overigens verder dan alleen Android. Google maakt het ook mogelijk om je privacy-instellingen in je Google Account te bereiken via je profielfoto in zijn diensten. Toegang tot je Google Account met een enkele klik komt ook naar alle grote producten van Google, zoals Maps en YouTube. De uitbreiding van de functie naar deze producten volgt deze maand.
Ook kun je binnenkort snel toegang krijgen tot de meest relevante privacy-instellingen binnen Search en Maps. In Maps is het bijvoorbeeld mogelijk om direct je locatie-activiteit te verwijderen. Daarna kun je direct doorgaan met navigeren.
Daarnaast brengt Google een incognito-modus naar Google Maps, die je via je profielfoto aan kunt zetten met een enkele klik. De functie wordt dit jaar beschikbaar gemaakt.