Google zoekt partners voor de ontwikkeling van een zelfrijdende auto

Google voert momenteel gesprekken met bekende autofabrikanten om de ontwikkeling van een zelfrijdende auto te versnellen.

Zo is Google bezig om een team samen te stellen van traditionele en niet-traditionele leveranciers en willen zij in 2020 een zelfrijdende auto op de markt brengen.

De projectmanager van de zelfrijdende auto, Chris Urmson, zegt hierover het volgende:

Het zou arrogant zijn om te stellen dat wij wel ‘even’ een zelfrijdende auto op de markt brengen. Door te samenwerken met de grootste autofabrikanten kunnen we een veel betere auto ontwikkelen. Zij hebben ten slotte al jarenlange ervaring en kennis.

De grote autofabrikanten waar Urmson op doelt zijn General Motors, Ford Motor, Toyota Motor, Daimler AG en Volkswagen AG.

Google heeft niet gezegd of zij ook daadwerkelijk de voertuigen gaan bouwen of dat zij alleen de leverancier worden van de software en systemen. Google heeft al prototypes gebouwd van een zelfrijdende auto.

Jon Lauckner, CTO van General Motors, heeft al aangegeven dat zij openstaan voor een samenwerking met Google.

Over 5 jaar eerste zelfrijdende auto op de markt

Urmson verwacht dat over 5 jaar de eerste ‘echt’ zelfrijdende auto in productie zal gaan. Daarmee weerspiegelt hij de verwachting van Elon Musk, CEO van Tesla.

Musk zei gisteren tijdens de Automotive News World Congress dat hij vanwege het ontbreken van federale wetgeving verwacht dat de introductie van de zelfrijdende auto wordt uitgesteld tot 2022 of 2023.

Urmson verwacht geen problemen met de wetgeving. Zo heeft Google direct The National Highway Traffic Safety Administration op de hoogte gesteld van de plannen, zodat zij niet voor verrassingen komen te staan.

Voor de ontwikkeling van de zelfrijdende auto heeft Google gesprekken lopen met enkele bekende leveranciers, waaronder Continental AG, Robert Bosch, ZF en LG Electronics.

In navolging van Mercedes denkt ook Google na over een ‘herdefinitie’ van autorijden. In de F 015 van Mercedes is het mogelijk om alle vier de stoelen naar elkaar toe te draaien en ook Google overweegt om de auto zo in te richten.