Man redt echtgenote van hersentumor met 3D printer

In de zomer van 2013 kreeg Pamela Shavaun Scott last van chronische hoofdpijn. Onderzoek wees uit dat een kwaadaardige hersentumor de oorzaak was. Haar man, Michael Balzer, vroeg direct haar medisch dossier op om te zien hoe het met zijn vrouw gesteld was.

Balzer, een 3D ontwerper, startte zijn eigen onderzoek naar de tumor van zijn vrouw en maakte met Photoshop een 2D weergave van wat de radiologen hem hadden verteld. Hieruit concludeerde hij dat twee radiologen tot twee verschillende metingen kwamen, ondanks dat de tumor niet groeide.

ComparisonOverlayCoronal

Aangezien de tumor achter het linkeroog van Scott zat, vertelden verschillende neurochirurgen dat de enige mogelijkheid was om haar schedel ’te openen’ en haar hersenen ‘op te tillen’ om de tumor te verwijderen. Een ingreep die vele consequenties met zich mee kan brengen, zoals blindheid en cognitieve schade.

Om deze ingreep te voorkomen experimenteerde Balzer met speciale 3D technologieën die op medisch vlak worden gebruikt, zoals het open-source programma InVesalius en het programma 3D Slicer. Met deze programma’s wist Balzer een perfecte weergave te maken van de tumor van zijn vrouw. Op basis van Balzer’s weergave besloot het stel langs andere ziekenhuizen te gaan.

Zo kwamen ze uit bij het UPMC, een ziekenhuis waar Scott eerder haar schildklier had laten verwijderen, die de procedure overnam.  In vergelijking tot de andere operatie-opties bleek de weergave van Balzer de mogelijkheid te scheppen voor een ‘bijna’ onschadelijke operatie. In plaats van haar schedel te lichten, planden de artsen een operatie via haar ooglid.

Fysieke 3D weergave van de schedel

Drie weken voor de geplande operatie stuurde Balzer een fysieke 3D weergave van de schedel van zijn vrouw, zodat de artsen van te voren konden onderzoeken hoe haar schedel in elkaar zat. Het was de eerste keer dat artsen een fysieke 3D weergave te zien kregen op basis van een aanstaande operatie.

skull-640x480

De artsen waren in staat om 95% van haar tumor te verwijderen, slechts 5% was te gevaarlijk omdat het om haar oogzenuw zat gewikkeld. Volgens de artsen is er een zeer kleine kans dat de tumor terug zal komen en dat de resterende 5% zal gaan groeien. Opmerkelijk was dat Scott na 3 weken al weer in staat was om te werken, terwijl de andere operaties een beduidend langere revalidatietijd hebben.

De artsen zijn zeer enthousiast over de 3D weergave die Balzer maakte en zien toekomst in deze techniek. Balzer zelf realiseert zich hierdoor dat je niet alleen op artsen hoeft te vertrouwen, maar dat je door de grote hoeveelheid open-source software ook zelf initiatief kunt nemen. Hij zegt hierover:

Het internet is een zeer krachtig instrument. We hoeven niet alleen te vertrouwen op aanbevelingen van artsen.