Google’s machine learning-specialist Demis Hassabis vreest schade door verkeerd gebruik van kunstmatige intelligentie

Demis Hassabis, bij Google verantwoordelijk voor de projecten rond ‘machine learning’ en andere kunstmatige intelligentie, realiseert zich dat met de opkomst van de technologie er ook daadwerkelijk grote risico’s ontstaan. Hassabis vreest dat misbruik schade kan opleveren en roept daarom op tot een open discussie over de impact van kunstmatige intelligentie.

Hassabis, oprichter van DeepMind, dat vorig jaar voor een flink bedrag werd overgenomen door Google, staat niet alleen. Topnamen als Stephen Hawking, Steve Wozniak en Elon Musk uitte al in een eerder stadium hun angst over de impact van robots en kunstmatige intelligentie, waarbij Musk zelfs een substantiële donatie deed aan een fonds ter bescherming.

De ophef die de afgelopen maanden ontstond rond het thema was voor de BBC reden om een speciale serie op te zetten rond kunstmatige intelligentie, met onder andere een interview met Hassabis.

Verantwoord gebruik

“Ik denk dat kunstmatige intelligentie vergelijkbaar is met elke andere nieuwe, krachtige technologie,” laat Hassabis in gesprek met de BBC weten. “We zullen het verantwoord moeten gebruiken, als het onverantwoord wordt ingezet, kan het zeker schade opleveren.”

Hassabis denkt dat het belangrijk is dat alle partijen die bezig zijn met de technologie zich realiseren dat ze niet alleen een verantwoordelijkheid hebben als het gaat om de toepassing van de techniek, maar dat er ook bij elke stap nagedacht moet worden over de ethische zorgen die er heersen rond kunstmatige intelligentie.

Gesprek aangaan

“We gaan vanuit onze rol vaak actief het gesprek aan met de gemeenschap rond kunstmatige intelligentie. Op MIT, op Cambridge en op Oxford, want zoveel academische instituten zijn bezig met het thema.” In die gesprekken deelt Google volgens Hassabis ook openlijk hun eigen onderzoeksresultaten met de onderzoekers van die instituten.

Het is belangrijk om juist nu alle zorgen rond kunstmatige intelligentie te benoemen en bespreken. “Ik denk dat er valide zorgen zijn, die we juist nu moeten benoemen en bespreken”, stelt Hassabis. “Het is belangrijk ze nu te bespreken, decennia voordat we geconfronteerd worden met een direct gevolg waar we ons zorgen over moeten maken.” De onderzoeker stelt dat het belangrijk is om alle antwoorden juist nu al op orde te hebben.

Daarmee sluit Hassabis zich aan bij de kritiek van Stephen Hawking en Elon Musk, die vrezen dat robots en kunstmatige intelligentie een eind kunnen maken aan mensheid.

Slimmere machines

Hassabis werkt zelf niet aan de ‘robot’-kant van kunstmatige intelligentie. Met zijn DeepMind – sinds vorig jaar onderdeel van Google – richt hij zich op ‘machine learning’, met name op het analyseren van enorme hoeveelheden data vanuit een menselijk perspectief.

Met een steeds verder digitaliserende samenleving geen onbelangrijk werk, niet voor niets investeerde Google maar liefst 400 miljoen dollar in het bedrijf van Hassabis.

“Kunstmatige intelligentie is vooral het slimmer maken van machines. Als we machines kunnen voorzien van een extra laag intelligentie, zijn ze wellicht in staat om ons te helpen met grote maatschappelijke uitdagingen.” Van zorg tot klimaatverandering, Hassabis ziet kansen te over voor kunstmatige intelligentie.

“Wanneer machines ons kunnen helpen om door enorme hoeveelheden data te gaan en inzichten te filteren die voor artsen, wetenschappers en andere onderzoekers. Dat zou toch een ontzettend nuttige ontwikkeling zijn?”

De BBC besteed nog de hele week aandacht aan kunstmatige intelligentie in hun serie “Intelligent Machines”.