Google’s nieuwe API’s maken van je smartphone een activity tracker

Moves, Saga, Pinion en Human zullen wellicht niet verbaast maar wel verrast hebben opgekeken van de eerste dag van I/O. Tijdens de eerste dag van het event voor developers kondigde De Grote G liefst drie nieuw API’s aan, waarvan de Activity API absoluut de meest in het oog springende is.

Niet één maar liefst drie nieuwe API’s moeten Android-developers de komende periode uit dagen om nog mooiere apps te maken. De kracht van de API’s is volgens Google het feit dat ze zo goed zijn, dat ze een gebruiker via de GPS de hele dag kunnen tracken ten koste van slechts 1% batterij per uur.

Twee van de drie API’s zijn sterk locatiegebonden. Zowel de Fused Location Provider (die er voor moet zorgen om gebruikers nog sneller te localiseren) als de Geofencing API (die developers in staat stelt om “grenzen” te trekken waarbinnen apps andere dingen kunnen doen) maken intensief gebruik van de GPS.

De Activity Recognition API is een spannende ontwikkeling als we kijken naar de groeiende markt voor activity trackers. De nieuwe API die voor alle Android developers beschikbaar komt maakt gebruik van (o.a.) de accelerometer, GPS en diverse algoritmes om te bepalen of een user loopt, rent, fietst of in de auto zit.

Hoewel de makers van Moves, Saga, Pinion en Human zullen zeggen dat die bewegingsherkenning slechts een deel van ‘secret sauce’ is, zal het voor hen zeker een van de hardste noten zijn geweest om te kraken in de opstartfase. Van deze partijen heeft overigens alleen Saga op het moment een Android-app.

De lancering van de Activity Recognition API roept ook wat vraagtekens op: is het een voordeel dat er een centraal gereguleerd algoritme komt en hoe goed is Google’s algoritme daadwerkelijk? Het is wel Google, maar iets met in het verleden behaalde resulaten en zo.

Om heel eerlijk te zijn is mijn vermoeden dat deze API’s voornamelijk gericht zijn op developers van apps voor Google Glass en betwijfel ik nog steeds of de huidige generatie smartphones daadwerkelijk de concurrentie aan gaat met de dedicated activity trackers voor bijvoorbeeld sport . We zullen de komende periode ongetwijfeld veel apps op Android zien verschijnen die het gaan pogen, maar belangrijker: de drempel is nu voor developers zo laag geworden dat we deze tracking in heel andere apps gaan tegenkomen.

Het zal toch zeker niet heel lang gaan duren voordat de volgende versie van Google Now je gewoon vraagt waarom je nog niet op de fiets zit naar je volgende afspraak?

(foto via Techcrunch)