Google’s Sidewalk Labs wil stad voorbereiden op zelfrijdende auto met ‘Flow’

Sidewalk Labs, één van Google’s spin-offs dat onder andere verantwoordelijk is voor de installatie van honderden wifi-hotspots in New York, heeft een nieuwe tool gepresenteerd. De nieuwe tool genaamd ‘Flow’ moet steden gaan voorbereiden op de komst van de zelfrijdende auto.

Sidewalk Labs is een team van ingenieurs, stedenbouwkundigen en ondernemers die als doel hebben het opzetten van projecten waarbij de integratie van technologie in steden voorop staat. Flow is naast de wifi-hotspots een van de eerste projecten van het team.

Door het verwerken van anonieme verkeersdata moet de tool stadsmanagers gaan helpen om drukke en lastige punten in steden inzichtelijk te maken. Door deze punten te identificeren kunnen ze worden aangepakt, waarmee uiteindelijk de stad beter voorbereid wordt op de komst van de zelfrijdende auto laat CEO Dan Doctoroff van Sidewalk Labs weten. Naast het verzamelen van data voor stadsmanagers heeft Sidewalk Labs ook ideeën over een smartphone-app die bijvoorbeeld realtime informatie moet kunnen geven over de meest handige route en over beschikbare parkeerplaatsen.

De beschrijving van de tool is nog vrij abstract, omdat deze nog in real-life getest moet worden laat The Verge weten. Dit wil Sidewalk Labs doen door de tool ‘weg te geven’ aan de winnaar van de Smart City Contest: een contest opgezet door het Department of Transportation (DOT) waarbij middelgrote steden worden uitgedaagd om hun infrastructuur te verbeteren.

De winnaar van de competitie krijgt 100 publieke wifi-hotspots van Sidewalk Labs die worden uitgebreid met speciale sensoren. Deze sensoren moeten daarna samen met Google’s Google Maps en Waze de data over de infrastructuur gaan verzamelen.