‘Hacker zet hulpmiddelen voor hacken smartphones van hackbedrijf Cellebrite online’

Een hacker heeft hulpmiddelen van hackbedrijf Cellebrite voor het kraken van smartphones online gezet. Dat schrijft Motherboard. In januari schreef de site al over dit Israëlische hackbedrijf, dat zelf slachtoffer was geworden van een hack. De hacker zou 900 GB (!) aan data hebben buitgemaakt.

Diezelfde hacker heeft volgens Motherboard hulpmiddelen online gezet waarmee Android-, en BlackBerry-apparaten gehackt kunnen worden, evenals oudere iPhones. De informatie zou afkomstig zijn van Cellebrite. “Het is belangrijk om te laten zien dat deze tools op een gegeven moment naar buiten komen”, zegt de hacker tegen Motherboard.

iOS

De hacker heeft de hulpmiddelen gedeeld op de website Pastebin. Tussen de bestanden staan ook stukken waarmee het besturingssysteem van Apple, iOS, gekraakt kan worden. De gebruikte code lijkt volgens de hacker erg op de code die gebruikt wordt om een iPhone of iPad te jailbreaken. Daarbij worden de restricties van de software omzeild, bijvoorbeeld om apps te installeren die niet in de officiële App Store te vinden zijn.

Een forensisch onderzoeker zegt tegen Motherboard dat sommige jailbreak-code aangepast lijkt om voor forensische doeleinden gebruikt te worden. Zo stond er code tussen waarmee de pincode van een apparaat gekraakt kon worden. Dat zou er op kunnen duiden dat Cellebrite code van de jailbreak-community gebruikte, zegt de onderzoeker.