‘Hackers één na grootste zorg bij banken’

Onderzoeksbureau PwC heeft op basis van een surveillanceonderzoek een lijst samengesteld met de grootste zorgen van banken. Naast de economische situatie in bepaalde landen staat de zorg om (digitale) criminaliteit op nummer twee. Opvallend aangezien vorig jaar deze zorg nog op nummer negen stond. In 2012 was het zorg nummer 18.

Dat banken zich zorgen maken om hackers is om twee redenen: ten eerste stijgt het aantal digitale diefstallen volgens de sector enorm. Een goed voorbeeld is de hack op vreemdgangerswebsite Ashley Madison waarbij tientallen miljoenen accounts op straat kwamen te liggen.

Ten tweede hebben de banken weinig vertrouwen in hun eigen technologie. Er wordt volgens het onderzoek te weinig in geïnvesteerd en daarom lopen de traditionele banken achter in veiligheid ten opzichte van slimme ‘fintech’ startups.

Opvallend is ook dat banken zich steeds meer druk gaan maken om reputatieschade op social media-kanalen. Deze zorg is gestegen van plaats 19 naar 11. Mocht je benieuwd zijn naar het volledige rapport, dan kun je de PDF inzien.

Nederland heeft er overigens een nieuwe bank bijgekregen, een zogenaamde slimme ‘fintech’ startup waar het rapport naar verwijst. Digitale bank Bunq pakt het bank zijn net iets anders aan dan andere traditionele banken en is in principe niets meer dan een app.