Hair Clip: de haarspeld met ingebouwd beveiligingssysteem


Met de Hair Clip komt First Sign Technologies wel met een zeer onopvallende (en daardoor opvallende) wearable op de markt. En dat is ook precies de bedoeling; deze slimme haarspeld zou je namelijk moeten beschermen wanneer je wordt aangevallen.

Dat wearables de hype van 2014 zijn mag inmiddels duidelijk zijn; we zien steeds meer varianten van slimme draagbare technologieën verschijnen op de markt en de concurrentie neemt geleidelijk toe. Ook First Sign Technologies probeert zich met hun slimme haarspeld duidelijk te onderscheiden in het bestaande veld van wearables.

Deze zogenoemde Hair Clip zou je moeten beschermen wanneer je wordt aangevallen en is uitgevoerd met een accelerometer en gyroscoop. Wanneer je wordt aangevallen zou het in de meeste gevallen gepaard gaan met stevige bewegingen. Door de ingebouwde sensoren kan de Hair Clip de aanval detecteren en wordt een ingebouwde microfoon in werking gesteld om meer informatie van de omstandigheden te verzamelen.

First-Sign-Hair-Clip
Ook is dit slimme apparaatje met behulp van BlueTooth gekoppeld aan je mobiele telefoon. Wanneer de Hair Clip is geactiveerd wordt er een automatisch bericht met GPS locatie verstuurd naar een vooraf ingesteld nummer (bijvoorbeeld van de politie, familie of zorgverleners). Daarnaast is er ook een speciale meldkamer beschikbaar die de informatie evalueert en indien nodig doorzet naar politie.
Bij vals alarm heb je 15 seconden om een pincode in te voeren waardoor het alarm wordt geannuleerd.

Volgens de bedenkers van de Hairclip wordt 1 op de 3 vrouwen tijdens haar leven geconfronteerd met een vorm van een aanval zoals een beroving of (poging tot) aanranding. Als we het promotiefilmpje van First Sign moeten geloven zou de Hair Clip hiervoor de perfecte uitkomst bieden en mogelijk zelfs levens kunnen gaan redden.

Toch zijn er vraagtekens te zetten bij deze nieuwe wearable. Hoe wordt bijvoorbeeld bepaalt wat een ‘heftige beweging’ is, en raak je een simpel zwart haarspeldje niet heel snel kwijt?

Op dit moment wordt geprobeerd de Hairclip met behulp van crowdfunding te realiseren op Indiegogo. De vraag is nu of ze het gewenste budget gaan halen of niet. Geloof jij in het realiseren van deze slimme haarspeld?