Hampshire Hotels zijn eerste Nederlandse hotels met robots achter de balie

Verschillende hotelketens wereldwijd zijn druk aan het experimenteren met robotconciërges. Die kunnen helpen om gasten de weg te wijzen of vragen te beantwoorden bijvoorbeeld. Hotelketen Hilton test in een aantal landen Connie uit. In Nederland zijn er echter voor ik weet nog geen robots in gebruik genomen, tot afgelopen week. Twee vestigen van Hampshire Hotels hebben Hugo op hun balie staan.

Hugo is eigenlijk een Nao, precies dezelfde robot dit Hilton ook gebruikt. Een klein, vriendelijk robotje, dat kan worden aangepast voor specifieke doeleinden. Hij beschikt onder meer over twee camera’s en software voor gezichtsherkenning, zodat hij gasten een half jaar lang kan herinneren.

Hugo kan paspoorten aannemen en sleutelkaarten uitdelen. Daarmee neemt hij een deel van het werk van receptiepersoneel uit handen. Daarnaast kunnen gasten vragen stellen in negentien talen, die hij vervolgens beantwoordt. Het aantal vragen is beperkt, maar bijvoorbeeld informatie over taxiprijzen weet hij. Wanneer Hugo een antwoord niet weet, dan kan een medewerker die meekijkt het antwoord op een laptop invoeren zodat Hugo dit vervolgens uit kan spreken. Eventueel kan de robot ook zorgen voor entertainment en bijvoorbeeld kinderen vermaken die even moeten wachten in de lobby.

Geen mensen vervangen

Ondanks het feit dat Hamsphire Hotels vooroploopt in Nederland, heeft het geen plannen om daadwerkelijk personeel te ontslaan en te vervangen door robots. Algemeen Directeur Etienne Verkerk laat weten:

We lopen graag een stap vooruit, maar Hugo zal zeker geen mensen gaan vervangen. We houden technische innovaties die we kunnen toepassen in de hotelbranche nauwlettend in de gaten. Hugo is een schakel in de wereldwijde ontwikkeling van humanoïde robots. Er zijn mogelijkheden waar we nu misschien nog niet aan denken, maar die tijdens het gebruik naar voren komen. Hoe meer we interacteren en communiceren met de robot, hoe slimmer hij wordt en dat draagt bij aan een unieke beleving voor de gast!

Mocht je Hugo met eigen ogen willen bekijken, dan moet je een kamer boeken bij Hampshire Hotel – The Manor Amsterdam of Hampshire Hotel – Savoy Rotterdam. Dat zijn op dit moment de enige Nederlandse hotels waar hij te vinden is.