Hands on met de 3Doodler: De pen waarmee je 3D kunt tekenen

Een pen waarmee je 3D kunt tekenen: Ongeveer een half jaar geleden was de 3Doodler hét Kickstarter project waar niemand over uitgesproken raakte. En nu is hij er, en tijdens de IFA in Berlijn wilden wij natuurlijk wel eens zien of de hype wordt waargemaakt.

Wat direct opvalt is in elk geval het vele lawaai de 3Doodler maakt, vergelijkbaar met een tatoeagepen. Verder wordt duidelijk hoe ontzettend simpel het hele idee eigenlijk is: Net als bij een lijmgeweer voer je aan de achterkant van het apparaat lange gekleurde sticks in die worden verwarmd zodat je er simpele figuren mee kunt tekenen.

De 3Doodler werd een half jaar geleden slim geïntroduceerd als “’s werelds eerste 3D pen” en hij zou het leven van architecten en ontwerpers daarmee stukken makkelijker moeten gaan maken. Maar eenmaal zelf wat met het apparaat gespeeld te hebben lijkt het er toch vooral op dat we de de pen als een grappig nieuw hobby product moeten zien. Je kunt weliswaar draden in de hoogte mee trekken, waardoor je een ‘3D effect’ bereikt, maar omdat het warme plastic zo kleverig is, plakt het al snel aan het apparaat vast en moet je een draad met je andere hand afbreken.

Het blijkt in de praktijk wel erg lastig om zelf een kubus te maken, al hebben alle toegesnelde journalisten op de IFA natuurlijk niet heel veel geduld of ervaring om het beste uit dit apparaat te halen. Maar ook de bedenkers van 3Doodler laten zien dat het product verreweg het makkelijkste te gebruiken is als je bepaalde voorgeprinte vormen op papier overtrekt, en deze losse vormen later in elkaar zet, zoals in het voorbeeld van de Eiffeltoren is gedaan.

Eind dit jaar moet de 3Doodler op de consumentenmarkt verschijnen, en ontvangen ook de vele honderdduizenden investeerders in de Kickstarter campagne hun eerste exemplaar thuis. Via de website van 3Doodler kun je het apparaat op dit moment bestellen voor $99.