Met de introductie van Airpower wordt er weer meer leven geblazen in draadloos opladen. In navolging van Samsung en andere Android-fabrikanten kunnen nu ook de nieuwe modellen iPhone draadloos worden geladen. Het geeft een nieuwe boost aan de techniek, maar verhoogt ook direct de druk voor volgend jaar. Is het niet eens tijd dat de standaard de standaard wordt?
Johan VoetsJohan Voets is oprichter van Numrush. Wekelijks licht hij het opvallendste nieuws uit in zijn column. Deze week: de toekomst van draadloos opladen.Die arme batterij. Al jaren beschimpt om zijn beperkte capaciteit en falen om ons steeds meer toenemende consumptie op te vangen. Je kunt er bij elke grote release van een smartphone of tablet bijna met zekerheid van uit gaan dat de term “de achilleshiel van” zullen vallen. En aangezien we de batterijen niet meer kunnen vervangen, worstelen we op grote schaal met powerpacks, bank of extra kabels in onze tassen. Always be charging. Waarom laadt dat ding niet gewoon op via de lucht?
Nachtelijke experimenten
Dit alles had Nikola Tesla niet kunnen bevroeden toen hij in 1899 de eerste experimenten deed met draadloze elektriciteit. Tesla was uit New York vertrokken en neergestreken in de staat Colorado. De excentrieke uitvinder ontwikkelde in zijn laboratorium enorme transformatoren die via een mast op het dak de vonken over het slaperige stadje Colorado Springs lieten schieten. Het zorgde er voor dat Tesla op honderden meters in omtrek lampen kon laten oplichten op zijn ‘draadloze stroom’.
Lang heeft hij niet kunnen genieten van zijn succes. Inwoners van de stad klaagde bij de autoriteiten dat de nachtelijke experimenten met bijbehorende lichtshows en lawaai hen uit de slaap hielden. Een incident met de generator van een plaatselijke elektriciteitsbedrijf bleek de druppel: zijn vergunning werd ingetrokken en Tesla vertrok noodgedwongen terug naar New York om zijn resultaten verder te onderzoeken.
Eenmaal terug in New York zette Tesla alles op het transporteren van elektriciteit door de lucht. Met hulp van geldschieters liet hij de iconische Wardenclyffe Tower bouwen, een enorme zendmast om stroom via hoge frequenties te kunnen vervoeren. Maar toen duidelijk werd dat Tesla’s techniek er voor zorgde dat het in eerste instantie onmogelijk zou zijn om te meten hoeveel stroom er door een consument zou worden afgenomen én dat bij een succesvolle uitrol van zijn techniek alle investeringen in het Amerikaanse elektriciteitsnetwerk overbodig zouden zijn geweest, trokken de geldschieters zich massaal terug. Daar viel dus niets te verdienen.