Hans Rosling over de dalende kindersterfte wereldwijd

Wie Bill Gates denkt, denkt Microsoft. Maar hopelijk ook aan de Gates Foundation, zijn stichting waar hij al jarenlang veel tijd en geld in stopt om de wereld te verbeteren. In zijn jaarlijkse brief met doelstellingen staat meetbaarheid van resultaat centraal. En wie kan dat nu beter toelichten dan cijferkeizer Hans Rosling?

In een serie van video’s rondom het jaar 2013 start Rosling met de “rivier der mythes”, in zijn geval een analogie voor een sterke stroom van mythes waarin de babysterfte in ontwikkelingslanden vele malen hoger liggen dan in ontwikkelde landen.

Van terug in de tijd (1963) via het heden naar de toekomst laat Rosling ons zien dat het aantal sterfgevallen wereldwijd in de afgelopen decennia ontzettend is afgenomen. Dat niet alleen: verbeterde gezondheidszorg en hulp bij gezinsplanning hebben er ook voor gezorgd dat vrouwen minder kinderen krijgen en dus beter kunnen zorgen voor het hele gezin.

Mocht je benieuwd zijn naar de doelen van de Gates Foundation voor 2013, lees dan Bill Gates’ uitgebreide brief hier. Hieronder legt hij nog eens uit waarom de focus dit jaar op meten ligt: