Artsen van het UMC Utrecht hebben deze week voor het eerst in Nederland een sensor in een ader aangebracht. Een patiënt die lijdt aan hartfalen kan op die manier dagelijks worden gemonitord. De sensor meet de bloeddruk in de longslagader en stuurt de data door naar het ziekenhuis.
Ondanks dat het een primeur is in Nederland, kun je het geen experiment meer noemen. Het CardioMEMS HF-systeem dat wordt gebruikt is tegenwoordig gewoon op de markt verkrijgbaar en kan dus door ziekenhuizen worden ingezet. De reden dat het UMC hier mee aan de slag gaat is logisch: “Uit onderzoek blijkt dat met deze nieuwe technologie het aantal ziekenhuisopnamen voor hartfalen tot 37% kan verlagen”, laat het ziekenhuis weten.
Hartfalen ontstaat wanneer het hart niet in staat is voldoende bloed rond te pompen om in de behoeften van het lichaam te voorzien. Er zijn verschillende oorzaken voor hartfalen. Veel voorkomende oorzaken zijn bijvoorbeeld een doorgemaakt hartinfarct of langdurige hoge bloeddruk. Omdat artsen niet goed op afstand de status van de aandoening kunnen monitoren moeten patiënten regelmatig naar het ziekenhuis voor controle.
Werking en risico’s
De sensor gaat een leven lang mee en werkt zonder batterijen. Via een los apparaat stuurt de patiënt zelf de metingen van de chip door naar het ziekenhuis. Dit gebeurt volgens het UMC Utrecht via een beveiligde verbinding. De data wordt opgeslagen in een extern elektronisch patiëntsysteem.
Van het doen van de metingen of de aanwezigheid van de sensor voelt de patiënt niks, maar de fabrikant laat wel weten dat er diverse risico’s verbonden zijn aan het implementeren van de chip. Denk kans op een hartaanval, trombose of een bloeding. De kans is hierop echter zeer klein.