Numrush

Helft van Gen Z accepteert economische beperkingen als toekomst duurzaam is

Duurzame toekomst, duurzaam

Foto: Shutterstock.com

Laten we eerlijk wezen: een hoop mensen hebben momenteel te maken met economische beperkingen. Vrijwel alles is duurder geworden, maar helaas stijgen de salarissen niet per se mee. En willen we de toekomst verduurzamen, dan komen er mogelijk nog meer economische beperkingen. Maar ongeveer de helft van de volwassen Gen Z’ers in Nederland vindt dat voor de korte termijn niet per se erg, mits de toekomst inderdaad duurzaam wordt. Dat blijkt uit onderzoek van Dell Technologies onder 15.105 Gen Z-volwassenen uit vijftien landen, waaronder 1.013 uit Nederland.

Gen Z, of Generatie Z, is de demografische generatie na de Millennials en bestaat uit mensen die geboren zijn tussen 1997 en 2012. Dat betekent dat de oudsten nu 26 jaar oud zijn en de jongsten nog maar elf jaar oud. Maar het onderzoek van Dell Technologies focust zich dus alleen op de volwassen Gen Z’ers, dus de mensen tussen de achttien en 26 jaar oud.

Van specifiek die groep in Nederland geeft 45% van de respondenten aan economische beperkingen op korte termijn te accepteren, als dat dus betekent dat we een duurzame toekomst tegemoet gaan. Dat betekent dat de overheid inzet op de voor hen drie belangrijkste investeringsgebieden: duurzame energie (38%), het stimuleren van een circulaire economie (29%) en duurzamer openbaar vervoer (25%). Bovendien wil zo’n één op de vijf respondenten ook meer educatie op het gebied van duurzaamheid.

Ook investeren in zorg en digitale vaardigheden

“Generatie Z is bijzonder maatschappelijk betrokken. Ze verdiepen zich in onderwerpen die hen na aan het hart liggen en hebben een sterke mening over topics als het milieu, duurzaamheid en zorg. Daar willen ze over het algemeen echt een positieve bijdrage aan leveren” , zegt Isabel Moll, CEO van Dell Technologies Nederland over het onderzoek.

Volwassen Gen Z’ers wereldwijd willen dan ook dat er niet alleen geïnvesteerd wordt in duurzaamheid, maar ook in andere gebieden. 21% denkt bijvoorbeeld dat het verbeteren van de gezondheidszorg een belangrijke prioriteit is om de economische groei te ondersteunen. 11% vindt het investeren in onderwijs om de digitale vaardigheidskloof te dichten daar belangrijk voor en nog eens 11% ziet het investeren in duurzame/groene infrastructuur als cruciaal hiervoor.

Foto: Shutterstock.com