Het einde van de OV-chipkaart in zicht? Vandaag begint proef met smartphone als vervoersbewijs

De verschillende vervoersbedrijven beginnen vandaag aan een proef om smartphones als vervanger van de OV-chipkaart te gebruiken. Dit doen ze samen met providers KPN en Vodafone die zich richten op veilige communicatie tussen de smartphone en het systeem van de OV-bedrijven. Uiteindelijk is de proef erop gericht om te zien of de smartphone op den duur de OV-chipkaart kan vervangen.

De OV-chipkaart werkt met een zogenaamde NFC-chip, die draadloos contact maakt met bijvoorbeeld de OV-chipkaartpoortjes. Deze techniek is ook te vinden in veel moderne smartphones en wordt ook gebruikt door ING om contactloos te betalen met je smartphone.

Voor de proef is er wel een extra vereiste: je smartphone moet beschikken over een speciale simkaart met en beveiligd gedeelte. Door deze nieuwe simkaart kan de smartphone veilig verbinding maken met het systeem van de OV-bedrijven. Volgens KPN liggen de nieuwe simkaarten vanaf januari in de winkel.

Het is een iets andere aanpak dan bijvoorbeeld banken implementeren bij de invoering van contactloos betalen met de smartphone. In het geval van de OV-chipkaart koppelt men de simkaart aan een bepaalde OV-chipkaart en bankrekening en hiermee check je vervolgens in.

Ov-chipkaart

De verbinding wordt volledig gelegd via de simkaart en van de smartphone wordt enkel de NFC-chip gebruikt om verbinding te maken. Op deze manier kun je ook inchecken als bijvoorbeeld je mobiel uitstaat, iets dat met het contactloos betalen via je telefoon niet kan.

iPhone-gebruikers hebben trouwens pech, Apple staat niet toe dat derde partijen zoals de OV-bedrijven gebruikmaken van de NFC-chip in hun toestellen. Daarom kunnen iPhone-bezitters niet meedoen aan de test en moeten zij wachten op de uitrol van Apple Pay voordat ze aan de slag kunnen met dit soort innovaties.

De bijbehorende SmartOV-app zal verder ook geen rol spelen in het in- en uitchecken bij het openbaar vervoer. Wel kan de app gebruikt worden om je saldo te bekijken of om inzicht te krijgen in je reishistorie.

De proef is vandaag begonnen met kleine groep, namelijk honderd klanten die automatisch opladen ingeschakeld hebben. Het is overigens niet de enige manier waarop de OV-bedrijven aan het experimenten zijn met een alternatief voor de OV-chipkaart. Aangezien de meeste bankpassen ook over een NFC-chip beschikken, wordt er ook gekeken naar de mogelijkheid om daarmee in te checken.

Als je geïnteresseerd bent in de mogelijkheid voor het inchecken met je smartphone, kun je jezelf via de Smart-OV-website aanmelden voor de proef. De voorwaarden zijn dat je beschikt over een Android-toestel met NFC, meer dan vier keer per week met het OV reist en klant bent bij KPN of Vodafone.