Het is de week van het Eurovisie Songfestival! Dit kun je verwachten

Eurovisie Songfestival

Je haat het of je vindt het geweldig: het Eurovisie Songfestival. Deze week vindt het jaarlijkse evenement weer plaats en natuurlijk is de grote vraag weer: kan Nederland winnen? Wij zetten alles wat je moet weten op een rij.

Het event vindt dit jaar plaats in Malmö, in Zweden. Da’s niet voor het eerst: in 1992 en 2013 werd het event daar ook gehouden. En ook de slogan blijft hetzelfde. Net als vorig jaar is dat United by music. Verder is de presentatie van het evenement in handen van actrice Malin Åkerman en comedian Petra Mede. Voor Mede is het de derde keer dat ze het Eurovisie Songfestival mag presenteren.

Is dan alles hetzelfde als in andere jaren? Zeker niet. Onder de 37 landen die het tegen elkaar opnemen, zitten wat kleine wijzigingen. Voor het eerst in dertig jaar doet Luxemburg weer mee, maar Roemenië haakt om financiële redenen af. Ook anders is dat de big 5 – Duitsland, het Verenigd Koninkrijk, Italië, Frankrijk en Spanje – en de winnaar van vorig jaar, Zweden, al tijdens de halve finale optreden. Op hen stemmen kan dan niet, maar we horen hun liedjes dan dus al wel.

Verder is nieuw dat je bij de halve finales al direct kunt gaan stemmen als het eerste liedje begint, terwijl je vroeger moest wachten tot alle liedjes geweest waren. Sterker nog: er geldt een stemvenster van 24 uur bij de halve finales, zodat iedereen wereldwijd de kans heeft om te stemmen.

Gaan wij het Eurovisie Songfestival winnen?

Dan de grote vraag: wie gaat er winnen? Natuurlijk hopen wij Nederlanders op een nieuwe winst na Duncan Laurence in 2019. Maar of dat lukt, dat is nog maar de vraag. Dit jaar sturen wij Joost Klein naar het Songfestival, met het nummer Europapa, wat het in Nederland al heel goed doet. Maar ja, wil Joost Klein winnen, dan moet alles wel perfect zijn én moet de concurrentie het slechter doen.

Zoals altijd houden de bookmakers nauw bij wat de kansen op winst zijn. Nederland deed het een lange tijd best goed en heeft zelfs in de top drie gestaan. Maar uit een infographic van Het Parool blijkt nu dat Nederland het met de vijfde plek moet doen. Dat is zeker niet slecht, maar dus ook geen winst. Aan de andere kant: het zal niet de eerste keer zijn dat iemand totaal verrast en ondanks de voorspellingen toch wint.

Maar wat de bookmakers betreft wint er dus een ander. Zij zien Kroatië op de eerste plaats, gevolgd door Zwitserland, Oekraïne en Italië. Onder Nederland staan nu Frankrijk, Israël, Ierland, Griekenland en het Verenigd Koninkrijk.

Wie moet wanneer?

Het Eurovisie Songfestival bestaat uit drie avonden feest. Eerst zijn er twee halve finales – op 7 en 9 mei – waar bepaald wordt wie er in de finale strijden om de winst. Op 11 mei vindt die finale dan ook echt plaats, maar het is dus afwachten wie daaraan meedoen. Logischerwijs weten we al wel wie er meedoen aan de halve finales.

Op 7 mei doen de eerste vijftien landen mee voor een plek in de finale. Dan zien we Cyprus, Servië, Litouwen, Ierland, Oekraïne, Polen, Kroatië, IJsland, Slovenië, Finland, Moldavië, Azerbeidzjan, Australië, Portugal en Luxemburg. De beste tien gaan vervolgens door naar de finale op zaterdag. Wie dat zijn, dat bepaalt het publiek, want de vakjury stemt alleen voor de finale. Naast deze landen zien we op 7 mei ook Duotsland, Groot-Brittannië en Zweden, dat vorig jaar won. De ‘big 5’ en de vorige winnaar plaatsen zich echter automatisch voor de finale, dus op hen kan nu nog niet gestemd worden.

Nederland hoeft dus pas op 9 mei van zich te laten horen. Die dag moet Joost Klein als allerlaatste van de reeks, dus we zullen er wel even op moeten wachten. Verder zien we op 9 mei Malta, Albanië, Griekenland, Zwitserland, Tsjechië, Oostenrijk, Denemarken, Armenië, Letland, San Marino, Georgië, België, Estland, Israël en Noorwegen. Van de big 5 doen die dag Frankrijk, Spanje en Italië mee.

Waar kijk ik wat en wanneer?

Zoals gezegd vindt de eerste halve finale op 7 mei plaats. Die dag begint het programma om 20:32 uur op NPO1, waar dan de voorbeschouwing te zien is. Om 21:00 gaat dan het Songfestival echt van start – op dezelfde zender – wat doorgaat tot 23:22. Op donderdag 9 mei volgt dan de tweede halve finale, met daarin dus ook Nederland. Die dag begint de voorbeschouwing om 20:28 uur op NPO1, met om 21:00 de tweede halve finale.

Op 11 mei volgt de grote dag: de finale van het Eurovisie Songfestival. Die avond starten we om 20:27 uur op NPO1 met de voorbeschouwing en om 21:00 de finale. Dat wordt wel een lange zit: het programma is pas rond 1 uur afgelopen. Maar dan weten we wel wie de winnaar is en waar het Songfestival volgend jaar gaat plaatsvinden.

Net als andere jaren geeft ook Nederland tijdens de finale weer de ‘douze points’. Dit jaar doet Nikkie de Jager dat vanuit Friesland, waar Joost Klein ook vandaan komt. Wij kunnen zelf ook weer stemmen als publiek, wat tijdens het programma wordt uitgelegd. Wil je met je vrienden de beoordelingen over alle acts bijhouden? Dat kan nog via songfestival.live, waar je kunt laten weten hoe je denkt over het nummer, zang, de outfit en de act. Je top drie kun je met vrienden delen, net als je beoordelingen per land.

Foto: Shutterstock