Het ruimtebedrijf van Amazon-oprichter Jeff Bezos laat voor het eerst een raket landen op aarde

Als Amazon-oprichter Jeff Bezos niet druk is met de grote webwinkel, is hij druk bezig met de verbetering van de ruimtevaart. Afgelopen maandag heeft zijn bedrijf Blue Origin voor het eerst een raket in de ruimte geschoten om het vervolgens weer heelhuids te laten landen op aarde. Dat meldt de het bedrijf via hun website.

Dit is een ontzettend belangrijke stap in de ontwikkeling van de toekomst van de ruimtevaart; op deze manier kan dezelfde raket meerdere keren gebruikt worden. Iets wat momenteel weinig voorkomt. Blue Origin loopt hierbij dan ook voor op het ruimtevaartbedrijf van Tesla-oprichter Elon Musk. Zijn bedrijf SpaceX probeerde hetzelfde voor elkaar te krijgen, maar tot nu toe zonder succes.

De raket van Blue Origin werd maandag vanuit Texas gelanceerd tot een hoogte van honderd kilometer. De raket landde later met een snelheid van zeven kilometer per uur, doordat er raketten afgevuurd werden in de tegenovergestelde richting kon het toestel snel afremmen en uiteindelijk veilig landen.

Het is belangrijk dat dit soort technieken goed gaan werken om zodoende de raketten goedkoper te maken. Veel ruimtereizen worden nu niet uitgevoerd omdat ze te duur zijn voor overheden om te financieren. Zowel Blue Origin en SpaceX proberen hier verandering in te brengen door raketten te ontwikkelen die herbruikbaar zijn.