Het transactiesysteem van banken wordt regelmatig misbruikt voor aanvallen door criminelen

SWIFT, het systeem dat banken gebruiken om geld over te boeken, heeft zijn klanten gisteren gewaarschuwd dat het systeem door criminelen is gebruikt om berichten te versturen. Dat schrijft persbureau Reuters vandaag. Zo’n 11.000 financiële instellingen maken van dit systeem gebruik om transacties te verzenden en te ontvangen.

Het nieuws komt nadat vorige maand omgerekend 70 miljoen euro is gestolen van de centrale bank van Bangladesh. Volgens Reuters heeft SWIFT erkend dat daarbij gebruik is gemaakt van zijn software. Het systeem zou zijn aangepast naar smaak van de criminelen, zodat ze het bewijs van de criminele transacties verborgen kon worden. In een verklaring, die is ingezien door Reuters, zegt SWIFT zich bewust te zijn van meerdere van dit soort ‘incidenten’. Volgens Reuters noemt het bedrijf daarbij geen namen van slachtoffers of bedragen. Het is niet bekend over welke tijdsperiode het gaat en hoeveel aanvallen er precies zijn geweest.

De hackers hadden de mogelijkheid om transacties te versturen omdat ze toegang hadden tot de gegevens van mensen die daartoe gemachtigd waren. FireEye, het bedrijf dat door de centrale bank van Bangladesh is ingehuurd om de digitale overval te onderzoeken, zegt tegen Reuters dat het waarschijnlijk is dat dezelfde groep ook achter aanvallen op andere financiële instellingen zit. Banken zijn een geliefd doelwit voor criminelen, omdat ze na het vinden van een kwetsbaarheid in één klap grote sommen geld buit kunnen maken.