Hete dagen: hoeveel water moet je nou echt drinken?

water drinken

Grote kans dat je al enigszins voorbereid bent op de hitte die voor vandaag voorspelt is. Korte broeken, jurken en rokjes worden uit de kast getrokken. Verder doen we er zoveel mogelijk aan om ons huis zo koel mogelijk te houden in deze hitte. Maar hoe houd je jezelf nou eigenlijk koel in temperaturen richting de 30 graden? Door genoeg water te drinken, natuurlijk!

Maar hoeveel water drinken is nou eigenlijk genoeg?

Water drinken

Zorgverzekering Menzis deed een paar jaar geleden onderzoek naar hoeveel water we nou écht per dag drinken. Dit werd gedaan onder 10.000 Nederlanders. Uit het onderzoek bleek dat slechts 15 procent van de respondenten de juiste hoeveelheid water drinken.

Hoeveel dit moet zijn? Aangeraden is zeven glazen per dag, terwijl de meeste Nederlanders ‘slechts’ vijf glazen water per dag binnenkrijgen. Voor je beeldvorming: omgerekend is vijf glazen één liter. De reden waarom een hoop respondenten het niet redden om de aanbevolen hoeveelheid te drinken? Ze denken dat ze goed bezig zijn met het aantal glazen, maar vergeten gedurende dag toch om dit goede gedrag vol te houden. Een ander deel (9 procent) geeft aan dat ze minder water drinken omdat ze anders zoveel moeten plassen.

Belangrijk voor de gezondheid

Een hoop mensen weten dat het gezond is om genoeg te drinken – vooral als het zo warm is. Laat dit daarom een geheugensteuntje zijn om nu nog een extra glas water te pakken en op te drinken. Je lichaam heeft het water namelijk nodig om bepaalde stoffen op te nemen en af te voeren. Maar dat is niet de enige reden waarom het zo gezond is: ook je hersenen hebben voldoende water nodig. Drink je te weinig? Dan is de kans groot dat je hoofdpijn krijgt, het lastiger wordt om te concentreren, een slechte nachtrust of zelfs verwardheid.

Tijd om dat glas of flesje weer even te vullen dus. Enne, zie het feit dat je er veel van moet plassen als een voordeel: de hele dag zitten is tenslotte ook niet alles.

Beeld: Unsplash