Hittewerende film verlaagt mogelijk kosten van gebruik van de airconditioning

hittewerende film

Als het ‘s zomers erg warm wordt, heb je al snel de neiging om de airconditioning aan te zetten. Daarbij gebruik je nogal wat stroom, waardoor je rekening snel stijgt. Onderzoekers van MIT hebben echter een andere oplossing gevonden voor de hitte: een hittewerende film die maximaal 70 procent van de hitte van de zon reflecteert, meldt MIT.

De film lijkt op transparant plastic papier en blijft transparant als de temperatuur onder de 32 graden Celsius zit. Daarboven werkt het als een “autonoom systeem” om de hitte te weren. De film kun je op de ramen op een gebouw plakken, en zo voorkom je dat een ruimte te warm wordt. Zit een heel gebouw onder, dan gaan de kosten van de airco met 10 procent omlaag.

Het hittewerende aspect van de film komt van microdeeltjes die in de film zitten. Die zijn gemaakt van een faseveranderend materiaal dat krimpt als het bloot wordt gesteld aan temperaturen van 32 graden of hoger. Daarbij krijgt het raam het uiterlijk van bevroren glas, en komt er dus nog steeds wel licht binnen.

Op ieder raam

Het voordeel is dat het gebouw daarmee afgekoeld wordt, zonder dat je het zonlicht hoeft te missen. En omdat het geheel lijkt op plastic folie, kun je het op vrijwel ieder raam plakken. De onderzoekers passen de formule van de film nu nog verder aan, om te zien of ze het hittewerende aspect nog verder kunnen verbeteren.