‘Hollywood vermijdt Poetin als personage uit angst voor hacks’

Filmstudio’s vermijden het personage van Vladimir Poetin uit angst voor hacks. Dat meldt The Hollywood Reporter. Het personage van de Russische president is niet meer te vinden in de films Red Sparrow en Kursk, terwijl dat oorspronkelijk wel het geval was. Volgens The Hollywood Reporter zijn de filmstudio’s bang om Russische hackers op de tenen te trappen.

“Het zou zelfmoord zijn om een film uit te brengen die Poetin neerzet als een idioot”, zegt de CEO van een beveiligingsbedrijf dat samenwerkt met filmstudio’s tegen het magazine. “Dat zou je zeker doelwit maken [voor wraak].” Desondanks is het thema Rusland in trek in Hollywood, mede dankzij de huidige politieke verhoudingen.

Noord-Korea

Of de vermeende angst van filmstudio’s terecht is, is lastig te zeggen. Geen enkele filmstudio bevestigt de tendens tegen The Hollywood Reporter. Dat Poetin niet te vinden is in de film Red Sparrow, wordt omschreven als een ‘creatieve keuze’.

In november 2014 werd Sony Pictures gehackt. Noord-Korea noemde het uitbrengen van de satirische komedie The Interview een ‘oorlogsdaad’. De film draait om een plan om de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un te vermoorden.

De FBI kwam al binnen een maand tot de conclusie dat Noord-Korea achter de hack zat. Het land ontkende echter betrokken te zijn bij de aanvallen.