Huawei’s opvouwbare telefoon Mate X nu ook gelanceerd

Huawei-Mate-X

Als we naar smartphones kijken, lijkt 2019 het jaar van de opvouwbare of meerschermige telefoons te worden. Samsung heeft zijn Galaxy Fold gelanceerd, Microsoft zijn dual-screen Surface Duo en Huawei onthulde in februari zijn opvouwbare Mate X. Die laatste telefoon komt echter nu pas op de markt, schrijft Engadget.

De opvouwbare telefoons blijken dus niet zomaar de markt te bereiken. De Galaxy Fold liep meermaals vertraging op nadat hij snel kapot bleek te gaan, en ook de lancering van de Mate X werd steeds uitgesteld. Beide telefoons zijn nu echter wel op de markt.

Mate X

Huawei heeft zijn Mate X namelijk in China gelanceerd voor omgerekend ongeveer 2157 euro. Ter vergelijking: de Galaxy Fold kost 2.000 euro. De Mate X komt met ondersteuning voor 5G, 8 GB aan RAM-geheugen en 512 GB aan opslag.

Mocht je de telefoon kunnen bemachtigen, dan raden we wel aan om er voorzichtig mee te zijn. Het feit dat er een reparatiedienst is ingesteld voor het scherm voor ongeveer 342 euro, duidt er namelijk op dat het scherm fragiel is. Bovendien zit dit scherm aan de buitenkant van het apparaat, dus het kan zomaar voorkomen dat het per ongeluk kapot gaat.

Eerder werd al bekend dat de schermen in opgevouwen modus 6,6 en 6,4 inch groot zijn. Klap je het apparaat uit, dan worden ze aan elkaar gekoppeld.

Uitrol naar andere landen

Wanneer en of de Mate X buiten China verschijnt, is niet bekend. Huawei heeft tegenover Engadget gezegd dat de uitrol van de telefoon afhankelijk is van het uitrollen van 5G in verschillende gebieden. Een internationale lanceringsstrategie wordt bovendien nog onderzocht.

Overigens is het ook de vraag hoe interessant de telefoon is in Westerse landen. Huawei staat namelijk nog steeds op een zwarte lijst in de VS, waardoor Amerikaanse bedrijven geen handel mogen drijven met de fabrikant. Daardoor krijgt de telefoon geen apps van Google. Je kunt bijvoorbeeld Gmail dus niet op de telefoon gebruiken.