IBM’s Watson gaat je helpen bij techproblemen op je werk

IBM Watson

Mocht het bedrijf waar je werkt gebruikmaken van de helpdesk-services van IBM, dan kan het zijn dat je binnenkort niet met een mens maar met Watson zit te praten. Watson gaat namelijk helpen bij techproblemen bij bedrijven via deze helpdesk, laat IBM weten op zijn website.

Het systeem moet tegen je gaan praten alsof het een mens is. Een direct verschil moet je dus eigenlijk niet gaan merken. Mocht je wat minder goed zijn met technologie, dan past Watson zijn spreektaal op je aan. Je krijgt de oplossing voor een probleem dan dus uitgelegd in jip-en-janneke-taal, zodat je het begrijpt. Ander voordeel van Watson is dat het altijd voor je klaarstaat, zelfs middenin de nacht. Computers slapen immers niet.

Leren van interactie

Heb je een eenvoudige vraag als “hoe voeg ik extra opslag toe aan mijn e-mailaccount?” of “hoe reset ik mijn wachtwoord?”, dan kan Watson je daar direct bij gaan helpen. Kent hij jouw probleem niet, dan krijg je een mens aan de lijn die je verder helpt.

Maar het systeem leert van iedere interactie en met elke keer dat het feedback krijgt of juist niet. Daardoor is de kans groot dat je steeds minder vaak een mens aan de lijn krijgt, omdat Watson steeds meer zelf kan.